Dzisiaj miała do mnie wpaść przyjaciółka, z którą nie widziałam się bardzo długo, więc przygotowałam ciasto, w którym połączyłam słodką czekoladę z kwaskowatymi malinami i kruchymi wafelkami. Spędziłyśmy długie godziny na plotkowaniu, a ciasto było idealnym dodatkiem do kawy i bardzo nam smakowało. Idealna propozycja na popołudniową chwilę słodkości. Wypróbujesz? Oto składniki:
Biszkopt
-150 g czekolady mlecznej
-150 g masła
-1 szklanka mąki pszennej
-6 jajek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka cukru
Krem czekoladowy
-3 jajka
-kostka margaryny
-3 łyżki cukru
-100 g czekolady mlecznej
-2 łyżki kakao
Krem śmietankowy
-2 łyżki żelatyny
-60 ml wody
-4 łyżki cukru pudru
-750 ml śmietany kremówki
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-aromat waniliowy
Galaretka
-500 g malin
-2 galaretki malinowe
-2 szklanki wrzącej wody
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard
Sposób przygotowania: biszkopt: połamaną czekoladę oraz masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce miksuję żółtka z pozostałym cukrem na jednolitą jasną masę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy z żółtek, dodaję do tego roztopioną czekoladę z masłem oraz ubitą pianę. Wszystko miksuję do powstania jednolitej masy. Masę wylewam do tortownicy o średnicy 26 cm i piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu żeby biszkopt nie opadł, rzucam go na podłogę z wysokości około pół metra i odstawiam do ostygnięcia. Krem czekoladowy: mleczną czekoladę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na parze. Dodaję kakao oraz startą czekoladę, mieszam i odstawiam żeby przestygło. Margarynę ucieram na puszystą masę, dodaję do tego ostudzoną masę jajeczną z czekoladą i miksuję do momentu powstania jednolitego kremu. Na ostudzony biszkopt, wykładam krem czekoladowy, wyrównuję go i przykrywam połamanymi na kawałki wafelkami Dr Gerarda. Krem śmietankowy: żelatynę mieszam z wodą i odstawiam, aby napęczniała. Następnie ją podgrzewam, żeby się rozpuściła i odstawiam do ostudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Żelatynę mieszam z kilkoma łyżkami ubitej śmietany, przelewam do pozostałej śmietany i miksuję do połączenia składników. Krem wykładam na wafelki Pryncypałki, wkładam ciasto do lodówki, aby krem stężał. Galaretka: rozpuszczam galaretki w dwóch szklankach wrzącej wody. Maliny blenduję, wrzucam do galaretki i dokładnie mieszam. Lekko tężejącą wylewam na krem śmietankowy, wyrównuję i wstawiam do lodówki. Pyszne połaczenie smaków. Przygotuj i się przekonaj. A do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz