wtorek, 19 września 2017

Deser na każdą okazję

Dzisiaj przygotowałam ciasto makowe przełożone kremem, dżemem i czekoladkami, które okazało się przepyszne, doskonały deser na każdą okazję. Polecam. Wypróbujesz? Oto składniki:

Ciasto makowe
-6 jajek
-½ szklanki maku
-1 szklanka mąki
-1 szklanka cukru
-250 g margaryny
-3 łyżki gęstej śmietany
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
-3 szklanki mleka
-1 szklanka śmietanki 30%
-4 żółtka 
-250 g masła
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej
-8 łyżek cukru 
-cukier wanilinowy
-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo
-czekoladki Pasja wiśniowa od Dr Gerard
-dżem wiśniowy
-3 kostki czekolady ulubionej

Sposób przygotowania: ciasto makowe: margarynę ucieram z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodaję śmietanę, wsypuję przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. Następnie łączę z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 50 minut w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka. Zimne ciasto kroję na dwie części. Krem: odlewam 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko gotuję ze śmietanką i cukrem wanilinowym. Żółtka ucieram z cukrem na puch, pod koniec wlewam odlane mleko i wsypuję obie mąki. Mieszaninę wlewam na gotujące się mleko- gotuję jak budyń. Zimny ucieram na puch z masłem pod koniec dodaję sok z cytryny. Powstały krem dzielę na trzy części. Przełożenie: na pierwszą część ciasta makowego wykładam pierwszą część kremu, na którym układam czekoladki Pasja, a szpary pomiędzy biszkoptami wypełniam dżemem. Następnie wykładam drugą część kremu i nakładam ciasto makowe, które smaruję ostatnią częścią kremu, wierzch posypuję startą czekoladą. Pyszne, słodkie w sam raz na poprawę nastroju w chłodny, deszczowy dzień. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz