Rozmowa przy kawie to świetna okazja do spotkania z
przyjaciółką. Nie zawsze jest na to czas, ale kiedy już się znajdzie staram
się, aby było słodko i przyjemnie. Właśnie dzisiaj będę mogła się wykazać.
Zaprosiłam Ulę na małe co nie co. Będą same pyszności. Przede wszystkim kupię
BISZKOPTY Z GALARETKĄ DR GERARDA, te ciastka są po prostu wyjątkowe. Rozpływają
się w ustach. Poza tym przygotuję także
DWUKOLOROWY DESER
OZDOBIONY RÓŻĄ.
Składniki :
Na spód : 120 g ciastek maślanych, 30 g masła w temperaturze
pokojowej,
Warstwa zielona : 200 g pistacji łuskanych, 100 g białej
czekolady, 300 g śmietanki 30 %, 250 g serka mascarpone, 70 g zwykłego cukru,
25 g cukru pudru.
Warstwa różowa : 1 śmietana śnieżka, 200 ml mleka, 2
galaretki truskawkowe oraz : 200 g marcepana, barwnik różowy i zielony
Sposób wykonania : Ciastka rozłożyć na dużym arkuszu papieru
i wałkiem rozgnieść je na bardzo drobne okruszki. Masło rozpuścić w rondelku.
Po przestudzeniu dodać okruszki i wymieszać na masę. Wylepić nią spód
tortownicy i wstawić do lodówki. Pistacje zmiksować w malakserze na drobny
miał. Miksować znów na wysokich obrotach., aż zaczną wydzielać tłuszcz. Zrobi ć
chwilę przerwy i miksować dalej, aż tłuszczu będzie tyle, że z pistacji
powstanie kremowe masło. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wlać ją do
malaksera i krótko miksować z pistacjami, by powstał gładki krem. W dużej misce
ubić mascarpone ze zwykłym cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. W drugim
naczyniu ubić śmietanę śnieżkę z cukrem pudrem. Połączyć obie masy i wymieszać
je z kremem z pistacji. Formę wyjąć i na gotowy spód wyłożyć zielony krem.
Wierzch wyrównać, schłodzić. Galaretki przygotować według przepisu na
opakowaniu i odstawić. Śnieżkę zmiksować z 200 ml zimnego mleka. Obie masy
chwilę miksować razem. Piankę wylać na zieloną warstwę i wstawić do lodówki.
Masę marcepanową podzielić. Jedną część wymieszać z barwnikiem zielonym, drugą
z różowym. Uformować listki i różę, ozdobić torcik. Torcik można też obsypać
płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosa. Czas przygotowania około 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz