piątek, 29 września 2017
Moje urodziny
Miałem urodziny więc zaprosiłem swoich bliskich a trochę ich jest. Przyjechał do mnie brat z żoną i dzieciakami, siostra z mężem i oczywiście moja rodzina. Oczywiście była też rodzina ze strony mojej żony. Byli też moi przyjaciele. Na tą okazję upiekliśmy beziki z kremem czekoladowym przepis z strony Doktor Gerard. Do tego dokupiłem słodycze dla dzieciaków takie jak zwierzaki maślane czekoladki pasja, wafelki pryncypałki wszystko to od firmy Doktor Gerard. Jak to na takiej imprezie było bardzo wesoło. Przy kawie siedzieliśmy wspominając czasy z naszego dzieciństwa. Potem była kolacja na której jedzenia było tyle że nie daliśmy tego przejeść. PO sytej kolacji wszyscy zaczęli rozchodzić się do domu. Składniki
Bezy:
• 5 białek
• 250 g cukru
• szczypta soli
• cukier waniliowy
Krem czekoladowy:
• 100 g PryncyPałek dr Gerard
• 100 g czekolady gorzkiej
• 300 ml śmietanki kremówki
• 100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania
Bezy:
Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać na wysokich obrotach. Kiedy piana podwoi objętość i będzie sztywna, dodawać porcjami cukier – ciągle ubijając. Masa powinna zrobić się lekko szklista. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat. Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni przez 40-50 minut (w zależności od wielkości bez).
Krem czekoladowy:
Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga! krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo). Na koniec dodać pokruszone PryncyPałki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i przełożyć nim bezy. Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z białą czekoladą oraz PryncyPałkami kokosowymi. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz