wtorek, 12 września 2017

Przyjaciele




     Ja zawsze powtarzam moim domownikom, że biszkopty z galaretką Dr Gerarda działają na mnie jak miód na Kubusia Puchatka i będę mojej rodzinie to powtarzała zawsze. No po prostu ubóstwiam je i w domu zawsze muszą być te słodycze. Może w poprzednim wcieleniu byłam niedźwiedziem, albo chomikiem.Ponieważ kupowanie jakich kolwiek słodyczy Dr Gerarda daje mi poczucie przygotowania np. na niespodziewaną wizytę gości.
A propo gości, właśnie na piątek zaanonsowali się moi i męża przyjaciele na popołudniową pogawędkę. Muszę o nich zadbać na pewno nie zabraknie mafijnych choco, wafelków pryncypałków. oczywiście wpadłam na znakomity pomysł zrobienia kanapek na krakersach np.

Składniki
-180 g krakersów
-1 puszka ciecierzycy
-150 g twarożku
-4 łyżki jogurtu naturalnego
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 zielony ogórek
-pęczek rzodkiewek
-pęczek szczypiorku
-1 łyżeczka mielonej papryki
-1/2 łyżeczki mielonego kminku
-przyprawy pieprz sól do smaku

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować w blenderze wraz z twarożkiem, oliwą i jogurtem. powstałą pastę doprawiam papryką, kminkiem solą i pieprzem.
Nożem barmańskim wycinam rowki w warzywach i tnę na półplasterki. Szczypiorek myję i tnę na pięciocentymetrowe pasemka. Pastę z ciecierzycy wkładam do szprycy i wyciskam na krakersy. Na paście układam warzywa. Przekąski kolorowe i bardzo apetyczne gotowe. I to cała filozofia szybciutkiego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz