Ostatnio zostałem zaproszony do mojej koleżanki,która organizowała super imprezę tak zwaną domówkę.Było tam Sporo moich znajomych.Fantastycznie się bawiliśmy,słuchaliśmy fajnej muzyki,było tak super że aż czas szybko "leciał".Znajoma przygotowała bardzo dużo jedzenia na zimno i ciepło nie zapomniała również o przekąskach.Zakupiła również Nasze ulubione Słodycze z firmy Dr.Gerard, takie jak czekoladki pasja,zwierzaki maślane,biszkopty z galaretką,wafelki Pryncypałki,wykorzystała również krakersy od Dr.Gerard na których stworzyła pyszne kanapki.Zrobiła fantastyczny TORT CZEKOLADOWY Z AMARETTO I CIASTECZKIEM WIŚNIOWYM, A oto przepis na tą pychotkę: "SKŁADNIKI
Biszkopt: 7 jajek,1 czubata szklanka mąki,1 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,cukier waniliowy
Krem:250 g serka Mascarpone,300 ml śmietanki kremówki
sok z połowy cytryny,3-4 łyżki cukru pudru
Poncz:1 szklanka wody,1 kieliszek amaretto (można więcej)
5 łyżeczek cukru pudru,sok z całej cytryny
Dodatkowo:Ciasteczka wiśniowe dr Gerard,truskawki
wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę i dodawać kolejno: cukier, mąkę i żółtka, cały czas mieszając na małych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier waniliowy. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w 180 stopniach 40-50 minut.
Krem:Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, serek Mascarpone lekko ubić na „puch”. Do serka dodawać porcjami śmietankę i ciągle ubijać na małych obrotach. Na koniec dodać sok z cytryny i cukier puder, delikatnie wymieszać.
Poncz:Wszystkie składniki połączyć.
Dodatkowo:Wystygnięty biszkopt przekroić na 3 równe spody, każdy kolejno nasączyć ponczem, przekładać kremem, truskawkami oraz ciastkami wiśniowymi. Całość obłożyć kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi i ciasteczkami".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz