Bardzo smaczny keks z kolorową kruszonką. Prosty w przygotowaniu, czas przygotowania to około 100 minut. Gdy go pierwszy raz zrobiłam to nie myślałam, że teraz co jakiś czas muszę wracać do tego przepisu, gdyż nam wszystkim bardzo smakował.
Składniki na 12 porcji.
Na spód potrzebujemy 15 dkg biszkoptów Dr Gerarda oraz 10 dkg masła.
Masa
szklanka jeżyn, brzoskwinia, mała gruszka, 50 dkg twarogu sernikowego z wiaderka trzykrotnie zmielonego, 2 jajka, szklanka cukru, 1/4 kostki masła, 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka
15 dkg mąki pszennej, 10 dkg masła, 7 dkg cukru, 2 łyżki prawdziwego kakao.
Przygotowanie
Spód. Biszkopty Dr Gerarda rozdrobnij i wymieszaj z roztopionym masłem.
Zagnieć ciasto i rozłóż na dnie keksówki wyłożonej pergaminem. Na czas przygotowywania reszty wstaw do lodówki.
Kruszonka. Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem i posiekanym lekko miękkim masłem połącz dłonią w masę o konsystencji grubej kaszy. 2/3 kruszonki wymieszaj z kakao. wstaw do lodówki.
Masa. Masło utrzyj z cukrem dodawaj po jednym jajku i po łyżce twarogu cały czas ucierając.
Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną.
Masę wymieszaj z jeżynami i pokrojonymi brzoskwiniami, przełóż do keksówki.
Na wierzchu rozłóż kawałki gruszek, a na a nich ciemną kruszonkę na zmianę z jasną.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec około 60 min. Zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami , by ciasto ostygło. Wystudzone wstaw do lodówki dopiero zimne da się dobrze kroić. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz