środa, 27 września 2017

NASZE PRYNCYPAŁKI



Moje zakupy w super markecie nigdy nie mogą się odbyć bez słodyczy w koszyku. Zazwyczaj są to wyroby DR GERARDA. Wszyscy bardzo lubimy produkty tej firmy, ale najbardziej smakują nam WAFELKI PRYNCYPAŁKI. Dzisiaj też muszę je kupić, ponieważ mamy gości na obiedzie. Znakomicie wkomponują się w przygotowane przeze mnie potrawy. Trochę słodyczy zawsze nada każdemu spotkaniu pewnej wyjątkowości. Żeby sprawić większą radość naszym znajomym podam również
SERNIK NA ZIMNO.
Składniki :
Na spód : 20 dag kruchych ciastek, 7 łyżek roztopionego masła, 2 łyżki gorzkiego kakao
Masa : 1 kg twarogu sernikowego, 15 dag jagód, 200 ml śmietanki 30 %, 1 ½ łyżki żelatyny, ½ galaretki o smaku owoców leśnych, 4 łyżki cukru pudru, 2  - 3  łyżki cukru waniliowego, masło do formy
Sposób wykonania – Ciastka mocno pokruszyć, wymieszać z kakao i lekko wystudzonym masłem, rozwałkować. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, wyrównać, docisnąć, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 C, wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, używając połowy ilości wody. Jagody umyć, zmiksować (mrożone uprzednio rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody). Twaróg zmiksować na gładko ze śmietanką oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym, podzielić na 2 części. Jedną zmiksować z żelatyną, wylać na spód ciasta, odstawić do stężenia. Drugą zmiksować z jagodami i wystudzoną galaretką, rozłożyć na stężonej białej masie. Schłodzić. Wierzch sernika udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami, albo polewą z białej czekolady lub galaretką z leśnych owoców zmiksowaną z jagodami. Czas przygotowania około 35 minut plus chłodzenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz