Kruche ciasto
-kostka margaryny
-300 g mąki pszennej
-80 g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki śmietany
-2 żółtka
Masa serowa
-około 2 kg sera białego
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-cukier wanilinowy
-sok z 1 cytryny
-2 budynie waniliowe
-150 g margaryny
Masa śmietankowa
-duża śmietana 12%
-4 łyżki cukru pudru
-250 g serka mascarpone
Mus
-2 szklanki malin
-1/4 szklanki maślanki
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
Dodatkowo
-czekoladki Pasja kokos od Dr Gerard
Sposób przygotowania: kruche ciasto: do mąki dodaję proszek do pieczenia, pokrojoną zimną margarynę oraz cukier. Następnie dodaję 2 żółtka i zagniatam gładkie ciasto, po uformowaniu kuli, ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formę smaruję tłuszczem. Zimne ciasto wałkuję i wykładam je na spód blaszki i wyrównuję. Dziurkuję widelcem i podpiekam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa serowa: ser, cukier, roztopioną i ostudzoną margarynę mieszam mikserem. Stopniowo dodaję żółtka i sok z cytryny. Następnie wsypuję budynie. Białka ubijam na sztywno i stopniowo dodaję do sera. Na podpieczone ciasto wykładam pokruszone czekoladki Pasja Dr Gerarda, następnie wylewam masę serową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. Masa śmietankowa: śmietanę, serek mascarpone i cukier mieszam, do uzyskania gładkiej masy. Po upływie godziny wyciągam sernik z piekarnika, wylewam masę śmietanową na ser i ponownie wkładam sernik do piekarnika na 15 minut. Mus:: maliny blenduję razem z cukrem i maślanką. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki wrzątku i po ostudzeniu dolewam do musu. Tężejący mus wylewam na wystudzony sernik. Pyszne. Polecam i życzę smacznego! A do przygotowania wykorzystajcie najlepsze czekoladki od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz