poniedziałek, 18 września 2017

Na jesienne popołudnia

Na niedzielne popołudnie przygotowałam wyśmienite ciasto biszkoptowo- kefirowe z jabłkami, kremem ananasowo- kokosowym i drobnymi, kruchymi ciasteczkami. Spróbujesz? Oto składniki: 

Biszkopt
-5 jajek
-¾ szklanki cukru
-pół szklanki oleju
-¾ szklanki mąki
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier wanilinowy
-ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard

Ciasto kefirowe
-200 g kefiru
-1/3 szklanki oleju
-1,5 szklanki mąki
-½ szklanki cukru
-1 jajko
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Jabłkowa masa
-600 g jabłek
-1,5 łyżki cukru
-1 galaretka cytrynowa
-1/3 szklanki wody

Krem ananasowo - kokosowy
-1 puszka ananasów
-100 g kokosu
-2 budynie waniliowe
-1 jajko
-2,5 szklanki mleka
-5 łyżek cukru
-200 g masła lub margaryny

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję partiami cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitej masy dodaję po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodaję po łyżce oleju. Dokładnie miksuję do rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodaję mąki z proszkiem i mieszam łyżką. Piekę w formie (25/40 cm) w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Ciasto kefirowe: w jednej misce mieszam razem mokre składniki, a w drugiej suche. Następnie wszystko razem ze sobą miksuję. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Jabłkowa masa: jabłka obieram ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do garnka i podlewam wodą, wsypuję cukier i prażę do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaję galaretkę w proszku i mieszam do jej rozpuszczenia. Studzę. Krem ananasowo - kokosowy: ananasy odsączam z syropu, które uzupełniam mlekiem do powstania 750 ml płynu, owoce kroję w kostkę. Pół szklanki płynu odlewam i mieszam w nim budynie. Jajko ucieram z cukrem i wlewam rozmieszane budynie. Roztwór wlewam na gotującą się większą część płynu- gotuję budyń. Po wystudzeniu ucieram z masłem na puszysty krem. Dzielę go na dwie części do jednej dodaję ananasy do drugiej kokos. Złożenie: na pierwszą część biszkoptu wykładam tężejące jabłka. Nakładam krem kokosowy, wykładam ciasto kefirowe, a następnie krem ananasowy. Na wierzch wykładam ciasteczka Maltikeks w czekoladzie mlecznej Dr Gerarda. Bardzo pyszne. Idealne do kawy na zbliżające się jesienne popołudnia. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze Dr Gerarda. Polecam. Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz