Składniki na 20 - 25 sztuk:
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 80 ml ajerkoniaku
- 200 g białej czekolady, posiekanej
- 30 g suchych wafelków, drobno pokruszonych
- 50 g zmielonych migdałów
- 150 g mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady do obtoczenia pralinek
W niedużym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i ajerkoniak. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego sosu. Dodać pokruszone wafelki, zmielone migdały, wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Po tym czasie ze schłodzonej masy formować pralinki, obtaczać w roztopionej czekoladzie. Odkładać na papier do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce (obtoczone w czekoladzie świetnie się utrzymują w temperaturze pokojowej) do 14 dni.
Polecam również czekoladki Pasja dr. Gerarda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz