Gdzie MAFIJNE CHOCO DR GERARDA, tam nigdy nie zabraknie
moich maluchów. One wprost uwielbiają te produkty. Przyznam, że mnie także zaskoczyły
swoim smakiem. Rzeczywiście są rewelacyjne. Jutro znowu będziemy mogli się nimi
rozkoszować, ponieważ mamy imieniny babci. Nasza solenizantka wie, jak bardzo
lubimy MAFIJNE, dlatego z pewnością znajdą się wśród imieninowych smakołyków. Z
kolei my postanowiliśmy, iż przygotujemy dla babci jej ulubione ciasto, a więc
PTASIE MLECZKO.
Składniki :
Ciasto : 5 dag kostki do pieczenia Kasia, 17 dag mąki
pszennej, 15 dag cukru, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka: 3 szklanki śmietanki 30%, opakowanie śmietanki
Śnieżka, 2 łyżki cukru pudru, 2 dag żelatyny, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo: 8 dag gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki śmietanki
30%, 15 dag dżemu z czarnej porzeczki
Sposób wykonania – Kasię roztopić i przestudzić. Jajka ubić
z cukrem, na puszystą pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać Kasię i wymieszać. Ciasto wylać do formy. Piec około 30 minut w
temperaturze 180 C. Wystudzić i przeciąć na pół. Jeden blat ułożyć w formie do
pieczenia i posmarować dżemem. Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej, przegotowanej
wody. Gdy napęcznieje podgrzać w kąpieli wodnej, by się rozpuściła. Kawę
rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Śmietankę ubić na sztywno razem ze śnieżką i
cukrem pudrem. Gdy masa będzie „stała”, wlać do niej cienki strumieniem, cały
czas ubijając, rozpuszczoną żelatynę. Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Do
jednej dodać wystudzoną kawę i wymieszać. Na ciasto wyłożyć jasną piankę, a na
nią kawową. Przykryć drugim blatem. 1/3 szklanki śmietanki podgrzać, dodać
startą czekoladę i wymieszać. Polewą posmarować ciasto. Odstawić do lodówki na
kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz