poniedziałek, 25 września 2017

TRAFIONY POMYSŁ



Zawsze mam problem przy okazji różnych uroczystości. Nigdy nie wiem, jaki prezent może ucieszyć solenizanta. W minioną sobotę zostałam zaproszona na imieniny koleżanki. Zdecydowałam się na drobny upominek, do którego dołączyłam CZEKOLADKI PASJA DR GERARDA. Pomysł okazał się bardzo trafiony, a przede wszystkim bardzo smaczny. Czekoladki były po prostu pyszne. Ania, także zaskoczyła mnie swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Wszystkie przekąski i słodkości smakowały znakomicie. Jednak chyba najbardziej
DESER 3 BIT NA HERBATNIKACH.
Składniki:
Na ciasto : dwie puszki masy kajmakowej, 510 g  ciemnych herbatników, 500 ml śmietanki 30 %, 2 śmietan –fixy, czekolada deserowa
Na masę budyniową : 500 ml mleka, 2/3 szklanki cukru, 2 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, ¾ kostki masła, łyżeczka kakao do posypania.
Sposób wykonania – 1 i ½ szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka, mieszając, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Przestudzić go. Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksować, dodając stopniowo zimny budyń. Formę wyłożyć herbatnikami. Na nich rozsmarować masę kajmakową. Następnie wyłożyć drugą warstwę herbatników, a na nią masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem. Gotową wyłożyć na wierzch i posypać startą czekoladą. Wstawić deser do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz