Zawsze mam problem przy okazji różnych uroczystości. Nigdy
nie wiem, jaki prezent może ucieszyć solenizanta. W minioną sobotę zostałam
zaproszona na imieniny koleżanki. Zdecydowałam się na drobny upominek, do
którego dołączyłam CZEKOLADKI PASJA DR GERARDA. Pomysł okazał się bardzo
trafiony, a przede wszystkim bardzo smaczny. Czekoladki były po prostu pyszne.
Ania, także zaskoczyła mnie swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Wszystkie
przekąski i słodkości smakowały znakomicie. Jednak chyba najbardziej
DESER 3 BIT NA
HERBATNIKACH.
Składniki:
Na ciasto : dwie puszki masy kajmakowej, 510 g ciemnych herbatników, 500 ml śmietanki 30 %,
2 śmietan –fixy, czekolada deserowa
Na masę budyniową : 500 ml mleka, 2/3 szklanki cukru, 2
żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, ¾ kostki masła,
łyżeczka kakao do posypania.
Sposób wykonania – 1 i ½ szklanki mleka zagotować z cukrem.
Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka,
mieszając, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje.
Przestudzić go. Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksować, dodając
stopniowo zimny budyń. Formę wyłożyć herbatnikami. Na nich rozsmarować masę
kajmakową. Następnie wyłożyć drugą warstwę herbatników, a na nią masę budyniową
i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem. Gotową wyłożyć
na wierzch i posypać startą czekoladą. Wstawić deser do lodówki na kilka
godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz