poniedziałek, 25 września 2017

ROZCZAROWANIE



ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA podbiły serca moich wnuków. Na każdą rodzinną uroczystość, na którą do mnie przychodzą zawsze muszę zrobić zapasy tych smakołyków. Ostatnim razem, kiedy wyprawiałam swoje imieniny w pośpiechu i roztargnieniu niestety zapomniałam o faworytach Kasi i Krzysia. Na szczęście wymyśliłam, coś co w miarę zrekompensowało wielkie rozczarowanie. Upiekłam dla nich
CIASTO KINDER BUENO.
Składniki :
Na ciasto : 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka sody oczyszczonej, 5 jajek, szklanka cukru, 3 łyżki kakao, szklanka oleju.
Na krem : 500 ml śmietanki 30 %, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, 5 batoników KINDER BUENO.
Na polewę : 2 tabliczki białej czekolady, jedna mleczna czekolada.
Sposób wykonania: Dwie szklanki mąki przesiać do miski, dodać łyżkę sody oczyszczonej i proszek do pieczenia. Wsypać kakao, całość wymieszać. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem. Pod koniec ubijania wlać szklankę oleju i wszystko razem ponownie zmiksować. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 180 C przez 40 minut. Ostudzić i rozkroić na 2 blaty. Zrobić krem. Batoniki KINDER posiekać w paseczki. Do naczynia wlać śmietankę 30 %, dodać cukier puder. Śmietan –fixy ubić na sztywno, dołożyć rozdrobnione batoniki. Na 1 blat ciasta wyłożyć krem i przykryć drugim, lekko dociskając. Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch placka. Zwykłą mleczną czekoladę też rozpuścić i zrobić wzorki na białej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz