ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA podbiły serca moich wnuków. Na
każdą rodzinną uroczystość, na którą do mnie przychodzą zawsze muszę zrobić
zapasy tych smakołyków. Ostatnim razem, kiedy wyprawiałam swoje imieniny w
pośpiechu i roztargnieniu niestety zapomniałam o faworytach Kasi i Krzysia. Na
szczęście wymyśliłam, coś co w miarę zrekompensowało wielkie rozczarowanie.
Upiekłam dla nich
CIASTO KINDER BUENO.
Składniki :
Na ciasto : 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, łyżka sody oczyszczonej, 5 jajek, szklanka cukru, 3 łyżki kakao,
szklanka oleju.
Na krem : 500 ml śmietanki 30 %, 2 łyżeczki cukru pudru, 2
śmietan-fixy, 5 batoników KINDER BUENO.
Na polewę : 2 tabliczki białej czekolady, jedna mleczna
czekolada.
Sposób wykonania: Dwie szklanki mąki przesiać do miski,
dodać łyżkę sody oczyszczonej i proszek do pieczenia. Wsypać kakao, całość
wymieszać. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem. Pod koniec ubijania wlać
szklankę oleju i wszystko razem ponownie zmiksować. Ciasto przelać do formy
wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 180 C przez 40 minut. Ostudzić i
rozkroić na 2 blaty. Zrobić krem. Batoniki KINDER posiekać w paseczki. Do
naczynia wlać śmietankę 30 %, dodać cukier puder. Śmietan –fixy ubić na
sztywno, dołożyć rozdrobnione batoniki. Na 1 blat ciasta wyłożyć krem i
przykryć drugim, lekko dociskając. Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i
polać wierzch placka. Zwykłą mleczną czekoladę też rozpuścić i zrobić wzorki na
białej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz