piątek, 29 września 2017
Mój solenizant
Dziś imieniny obchodzi mój małżonek Michał i słodycz jaką zrobiłam to sernik, który powinnam nazwać MARZENIE. Powstał z połączenia sernika z bananami, bitą śmietaną i masą kajmakową.
Na delikatnym spodzie z zwierzaczków maślanych Dr Gerarda z czapą bitej śmietany oprószony pokruszonymi wafelkami pryncypałkami. Smakuje wspaniale i nie jest przesłodzony.
Bardzo polecam na różne okazje, a serniki są przez wszystkich łasuchów uwielbiane.
Składniki na spód
-120 g zwierzaczków maślanych Dr Gerarda
-50 g masła roztopionego
Kruche ciasteczka pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobno.
Dodać masło i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową
-500 g zmielonego twarogu
-250 g serka mascarpone
-2/3 szklanki cukru
-4 duże jajka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 puszka masy kajmakowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka zmiksować lub dobrze roztrzepać. Dodać cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksować do otrzymania bez grudkowej serowej masy. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Masę serową podzielić na dwie części, jedną ok. 100 g lżejszą. Do lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej {pozostałą część odłożyć}, zmiksować do połączenia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 C. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serowo kajmakową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i obniżyć temperaturę do 150 C. Piec ok.30 minut.
Otworzyć piekarnik, wyjąć formę i na górę wyłożyć białą masę sernikową {ostrożnie}, wyrównać.
Włożyć do piekarnika i piec dalej ok. 1 godziny w temp.150 C. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.
Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.
Dodatkowo
-3 banany pokrojone w plasterki i skropione cvytryną
-300 ml śmietany kremówki 36%
-1 łyżka cukru pudru
-kilka wafelków pryncypałków pokruszonych
Sernik przełożyć na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej.
Na górę sernika poukładać plasterki bananów w taki sposób by na siebie nie nachodziły.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Wyłożyć na banany. Na górę pokruszyć wafelki Dr Gerarda. Przechowywać w lodówce.
MOŻNA PALCE LIZAĆ!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz