czwartek, 7 września 2017

Cistka łakotki.

Byłem kiedyś u cioci i podała do kawy spaniałe ciasteczka. Ciocia pochwaliła się że jest to jej wyrób ale też bardzo chwaliła się że kupiła w sklepie zwierzaki maślane  Markizy,  Kabaretki cappucino ,Pałeczki kremowe morelowe,  Biszkopciki   z galaretką  wyrób Dr. Gerard. Ale jej kruche delikatne ciasteczka typu łakotki, margerytki. Są jednocześnie kruche i leciutkie, nie są to takie ciastka do maczania w herbacie czy mocnego gryzienia, są bardzo delikatne, lekko cytrynowe. Będą Wam smakować! Takie bardziej maślane łakotki kojarzą mi się zawsze z imieninami u różnych cioć, zawsze na stole były tego typu ciastka.
Te ciasteczka łakotki są lżejsze, bardziej cytrynowe, ale smakowo świetnie oddają tamten smak :) A przepis spisałam wiele lat temu z forum gazetowego od Szelki, przypomina również ten, który mam w pożółkłym zeszycie cioci, tylko tam są całe jaja, ale na żółtkach są delikatniejsze. Polecała tak bardzo że kazała koniecznie zapisać składniki i wypróbować upiec samemu.
Składniki
130 g masła miękkiego
100 g cukru drobnego
1 cytryna
2 żółtka + 1 jajko do smarowania
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ale mimo wszystko ja bardzo polecam Yes! z sezamem, Andruty z mleczną czekoladą, Pałeczki kremowe morelowe, Mafijne śmietankowo-cytrynowe, Maltikeks Dark Dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz