wtorek, 2 kwietnia 2019

Jakie są tradycyjne słodycze na Wielkanoc.


   Jakie są tradycyjne słodycze na Wielkanoc.

   Na świątecznym stole, w czasie świąt wielkanocnych, nie może oczywiście zabraknąć takich tradycyjnych ciast jak: różnego rodzaju babek, keksów, mazurków czy serników.
Myślę, że najbardziej popularną oczywiście jest babka wielkanocna, która jest zapewne przez każdego lubiana. 
  Każda gospodyni na święta przygotowuje własną babkę wielkanocną, która może mieć smak cytrynowy, czekoladowy lub opaskowy.
   Babki też w zależności od regionu Polski mają też inne składniki.
Na Pomorzu i Kujawach na stołach gości tradycyjna babka wielkanocna drożdżowa z kruszonką. Na Śląsku tradycyjną babką wielkanocną jest babka majonezowa, która jest przygotowywana z mąki pszennej, ziemniaczanej i dodatku majonezu.
  Bardzo smacznym wypiekiem jest sękacz, który głowienie jest wypiekany we wschodnich rejonach Polski. Sękacz jest to ciasto biszkoptowe, które w przekroju przypomina pień drzewa tzw. słoje.
  Na Podkarpacu najbardziej popularnym jest sernik wielkanocny.
Wśróg słodyczy wielkanocnych nie można pominąć różnego rodzaju słodkości z cukru tj: baranków, kurcząt.
   Na każdym stole obowiązkowo w te święta nie może zbraknąć cukrowego baranka, któr jest przysmakiem naszych najmłodszych uczestników świąt.
   Producenci słodyczy na te śeięta przygotowują świąteczne baranki, zajączki z masy cukrowej, piernika, marcepanu lub czekolady.
Te słodkie figurki są kupowane najczęściej dla naszych milusińskich.
Wszystkim młośnikom którzy lubią sami przygotować świąteczne ciasto polecam stronę Dr Gerarda gdzie pod adresem https://drgerard.eu/kategoria/wypieki-od-serca/swiateczne-przepisy/ możemy znaleźć łatwy i udany przepis na stateczny wypiek.
  Polecam przepis z tej stronki Dr Gerarda przepis na Ciasto makowo -serowe, które również może zagościć na naszym wielkanocnym stole.

    SKŁADNIKI:

    Spód:
330 g biszkoptów z nadzieniem morelowym Juppi! Dr Gerard

    Do nasączenia:
90 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru

    Krem:
700 g gotowej masy makowej z puszki
2 łyżki suchego maku, niemielonego
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
450 g gotowego sera na sernik
20 g żelatyny + 180 ml wody
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 łyżeczki ekstraktu migdałowego

     Wierzch:
230 g biszkoptów z nadzieniem morelowym Juppi! Dr Gerard
2 galaretki wiśniowe lub morelowe
900 ml gorącej wody



       Sposób przygotowania

       Spód:
Blaszkę o wymiarach 26×26 cm wyłóż papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładaj biszkopty Juppi!Dr Gerard. Składniki do nasączenia wymieszaj i nasącz biszkopty w blaszce. Którą stroną do góry? Nieoblaną?

          Krem:
1. Ser przełóż do miski i wymieszaj mikserem tak, aby był bardziej kremowy.
2. Żelatynę wsyp do rondelka, zalej 180 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby napęczniała.
3. Następnie podgrzewaj, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotuj!, podgrzewaj przez około 60 sekund). Zdejmij z ognia.
4. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno (tak na 3/4).
Połowę gotowej śmietanki i oba ekstrakty dodaj do sera, wymieszaj mikserem. Następnie dodaj pozostałą śmietankę i znów wymieszaj. Cały czas mieszając mikserem, w 3 lub 4 partiach wlej żelatynę. Dodaj masę makową, suchy mak i dokładnie wymieszaj.
5. Gotowy krem wylej na biszkopty w blaszce, wyrównaj. Na wierzchu, czekoladą do góry, poukładaj biszkopty Juppi! Dr Gerard, zachowując między nimi nieduże odstępy. Blaszkę wstaw do lodówki.
6. Obie galaretki przesyp do miski i zalej 900 ml gorącej wody. Następnie mieszaj, aż do rozpuszczenia galaretki i odstaw do całkowitego ostygnięcia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć (trochę to potrwa).
7. Lekko tężejącą galaretkę wylej na ciasto i blaszkę wstaw z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

     Smacznego!

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz