czwartek, 11 kwietnia 2019

Różne smaki



   Każdy konkretny produkt, może bardzo różnie smakować, w zależności od wielu okoliczności. I mając na myśli – „konkretny produkt” – mam na myśli ten sam produkt – identyczny i idealnie taki sam. A nawet i ten sam. Zależne jest to od wielu czynników, okoliczności oraz samopoczucia, nastroju – dosłownie wszystkiego. Na przykład – inaczej smakują choćby takie ciastka Filusie czekoladowe firmy Dr Gerard w domu, kiedy ochoczo i ze smakiem, w spokoju ma się ochotę na coś przyjemnego, na coś niezwykłego. A inaczej smakują wtedy, jak sięga się po nie automatycznie, intuicyjnie – na przykład w trakcie emocji podczas oglądania meczu. Często jest tak, że szuka się smaku. Ma się na coś ochotę, ale jak się próbuje – jeden, drugi, trzeci produkt, to nie smakuje tak jakbyśmy tego oczekiwali. W końcu trafiamy na coś takiego co spełnia nasze oczekiwania, albo dajemy sobie całkiem spokój ze wszystkim… Wychodzimy gdzieś, albo zajmujemy się czymś – często czymkolwiek. Za kwadrans, albo za godzinę przychodzimy i łapiemy pierwsze z brzegu - ciastka Listki z cukrem i polewą, albo draże, lub też - Artur Krakersy solone… Obojętne co znajdzie się pod ręką – a jeszcze chwilę wcześniej nie mogliśmy na to spojrzeć – i smakuje nam jak nigdy w życiu. Może być również, że coś nam nie smakuje, gdyż podświadomie lub instynktownie od tego nas odrzuca – na przykład kompozycja składników… Na przykład, do sałatki śledziowej raczej nie dodamy słodkich draży – z mocnym naciskiem na „raczej” – bo może akurat komuś to przypasuje… Ale do tuńczyka z jajkiem i koperkiem, spokojnie można dodać - Artur Krakersy solone, firmy Dr Gerard. Z resztą – wszystko to co w danym momencie jemy, przeważnie jest jakimś zbiegiem okoliczności i sferą gustu, czasem ciekawości. A dzięki zbiegom okoliczności oraz ciekawości, powstają nowe kompozycje smakowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz