wtorek, 4 czerwca 2019

Słodkie i zdrowe przekąski


Witam. Miesiąc czerwiec szybko mija. Mam mnóstwo pracy. Na dodatek czasami zajmuję się dziećmi mojego brata. Czasami potrzebują mojej pomocy. Dziewczynki chorują, i nie mogą chodzić do szkoły. I taki dzień właśnie nastąpił. Wcześniej kupiłam słodycze ,,Dr Gerard”, które dziewczynki wprost uwielbiają. Kiedy były już u mnie w domu, minki miały niezadowolone. Rodzice zabronili im siedzieć na telefonach, i grać w ich ulubione gierki. Ale ciocia, czyli ja szybko je rozweseliłam. Najpierw pograłyśmy w planszówkę. Dziewczynki śmiały się z cioci, że nie potrafi grać. Jakoś trzeba było je rozśmieszyć. Po grze przyszedł czas na przekąski. Rozpakowałam ciastka Pryncypałki i biszkopty Juppi! ,,Dr Gerard”, ale one nie chciały je jeść, bo rodzice i tego zabronili. Nie miałam wyboru, musiałam wymyśleć coś innego. A na to potrzebowałam składników takich jak: 2 małe bataty, 2 małe marchewki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżki oliwi z pestek winogron, sól. Dziewczynki pomagały mi przygotować słodkie, i zdrowe przekąski. Bataty i marchewki umyłyśmy i obrałyśmy. Następnie bataty pokryłyśmy na małe paski, jak frytki, a marchewki w cienkie plastry. Blachę polałam odrobiną oliwy, i wrzuciłyśmy na nią wszystkie warzywa. Całość przyprawiłam, polałam oliwą, i wymieszałyśmy już razem. Dziewczynki zrobiły to rękoma, ponieważ w taki sposób najlepiej wymieszają się ze sobą wszystkie składniki, i była świetna zabawa. Blachę wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopi. Bataty będą gotowe, wtedy, kiedy lekko wbijam w nie widelec, czyli po ok 35-40 min. I tak było mnóstwo zabawy i pyszne jedzonko, które było słodkie. Po kilku godzinach bratowa odebrała swoje skarby, które już kolejnego dnia chciały też być u mnie. Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz