piątek, 31 lipca 2020

Agar agar – co to takiego?


Agar agar to substancja wytwarzana z wodorostów posiadająca właściwości żelujące. Ciekawość oraz smykałka odkrywcy sprawiły, że Marta od jakiegoś czasu stosuje ten tajemniczy składnik w swojej kuchni bardzo często. Łatwość zastosowania oraz trwalszy efekt końcowy sprawił, że Marta częściej sięga po agar agar niż po fix lub żelatynę. Ciasto serowe, budyniowe, śmietanowe – wszystko z dodatkiem agar agar ma konsystencję trwałej, sprężystej pianki. Ulubione ciasta i desery ze słodyczami Dr Gerarda także zmodyfikowała stosując swój ulubiony składnik żelujący. Biszkopty z galaretką, czy ciastka Pasja wiśniowa wspaniale komponują się z pianką śmietanową. Mniam! Ważne jest tylko aby opanować zasady stosowania agar agar w przepisach. Substancja ta w odróżnieniu od żelatyny rozpuszcza się w 100 stopniach Celsjusza. Dlatego płyn do zagęszczenia należy potrzymać jeszcze chwilę na ogniu po zagotowaniu. Proces tężenia płynu jest za to dużo szybszy niż w przypadku żelatyny i to jest duży plus dla agar agar. Substancja ta ma jeszcze jedną wielką zaletę: można ją powtórnie zagotować. Jest to przydatne, gdy coś nie wyjdzie. Poznawszy te zalety agar agar łatwo jest zrozumieć entuzjazm Marty z jakim podchodzi do stosowania tego zagęstnika w swojej kuchni. Teraz jej ulubiony deser, czyli sernik na zimno z biszkoptami z galaretką Dr Gerard to nie problem – powstaje szybko bez długotrwałego schładzania w lodówce, gdyż agar agar tężeje w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz