Zaczęły się upalne dni to mamy coraz większą ochota na zimne lody. Pyszne lody o wyrazistym smaku oraz zaskakującej nucie owocowej. Moja rodzina uwielbia ten smak lodów, więc gdy przychodzą upały to ja bardzo często robię lody w domu. Przepis jest bardzo prosty można spróbować.
Składniki
-25 g ziaren kawy
-100 ml mleka
-200 g śmietany kremówki
-2 świeże żółtka
-100 g cukru
-1 dojrzała nektarynka około 150 g
-ciastka wielozbożowe wit,AM Dr Gerarda
Przygotowanie
Ziarna kawy tłuczemy w moździerzu na duże kawałki. Mleko i śmietanę zagotowujemy, dodajemy kawę i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Przelewamy przez sito i ponownie podgrzewamy.
Żółtko i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę z kawą, mieszając.
Miskę umieszczamy w gorącej wodzie i ubijamy około 7 minut aż masa lekko zgęstnieje.
Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy od czasu do czasu mieszając.
Nektarynkę myjemy, pestkę wyjmujemy, miąższ kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do lodowej masy i wstawiamy do zamrażarki w płytkiej misie na co najmniej 4 godziny od czasu do czasu mieszamy widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu. Kulki lodów układamy w pucharkach, do każdego z nich wbijamy pyszne ciastko wielozbożowe wit,AM Dr Gerarda dekorując nasze lodowy pucharek, a przy okazji używając jako łyżeczki, którą po prostu na koniec zjadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz