poniedziałek, 20 lipca 2020

Jak przechowywać latem słodycze.

Czas letni kojarzy nam się zawsze z wysokimi temperaturami i dużym nasłonecznieniem.
Przy tak wysokich temperaturach bardzo duży  problem mają  cukiernie i wszelkie zakłady cukiernicze gdzie produkowane są duże ilości słodyczy i ciast.
Do przechowywania wyrobów cukierniczych potrzebne są chłodnie, na pewno  nie zamrażarki.
Słodycze czekoladowe, cukierki, batoniki, wafelki, ciasta szczególnie te z kremem powinny być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu w temperaturze od 10-18 stopni C.  i wilgotności  około 75%,  bo wtedy zachowują one swój smak i wygląd.   Przechowując czekoladę w lodówce w niskiej temperaturze to spowoduje, że tabliczka czekolady, niestety zmieni swój wygląd i pokryje się takim szarym nalotem. Ja kupując ciastka w czekoladzie Dr Gerarda zawsze je trzymam w szczelnie zamkniętym pudełku i oczywiście w chłodnym miejscu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz