czwartek, 16 lipca 2020

Gustowne pojemniki na słodycze



Wraz z nastaniem południa słońce zajrzało do okien oraz na taras – dotąd cienisty, przyjemnie chłodny, taki miły ukwiecony kącik – w sam raz do wypicia kawy i wypoczynku. Teraz uciekając przed skwarem Marta przeniosła się do wnętrza mieszkania zabierając ze sobą kubek z kawą oraz półmisek słodyczy od Dr Gerarda. Wafle Pryncymotto – mocno czekoladowe – takie jakie Marta lubi najbardziej – przepyszne.  Poczęstowała się jeszcze jednym wafelkiem, zanim resztę przełożyła na później do metalowego pudełka ze szczelnym wieczkiem. Tak właśnie trzeba je przechowywać, by mieć słodycze świeże i kruche, nawet w wielkie upały. Szczelne: szklane, metalowe lub z tworzywa – pudełko, tudzież słoik. Nigdy do lodówki, lecz trzymane w pokojowej temperaturze, koniecznie w zacienionym miejscu. Marta zna dobrze te reguły, dlatego zaopatrzyła się w takie pojemniki do przechowywania żywności. To też bardzo ważne by pojemnik był atestowany z przeznaczeniem do stosowania w kuchni. A gdy porcja ciasteczek zniknie z pojemniczka od razu dziewczyna to naczynie dokładnie myje i suszy przed ponownym użyciem. A gdy dziewczynę odwiedzają goście – fajnie jest wyciągnąć estetyczne pudełko ze słodyczami niż przekładać je na półmisek ze zwykłej foliowej torebki. Takie pojemniki oprócz swojej podstawowej funkcji bywają bardo ładne, w przeróżnych kolorach oraz kształtach. Marta lubi dbać o szczegóły, drobiazgi – cóż z tych drobiazgów utkane jest życie, a Marta trzeba to przyznać bardzo je sobie chwali.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz