Galaretka to wyrób spożywczy. Znana już była w XVII wieku w kuchni arystokratycznej gdzie stawiano na różne smaki oraz wygląd. Galaretkę można było w różny sposób kształtować i nadawać jej różnych smaków. Później gdy wynaleziono sproszkowaną żelatynę stała się ona głównym składnikiem, i bardzo łatwym w użyciu do wyrobu wszelkich galaretek
Wystarczyło rozpuścić w wodzie dodać cukru, soku czy jakichś owoców, wystudzić i już była gotowa galaretka.
W wieku XX produkcja galaretek, a później żelków bardzo się rozwinęła.
Po landrynkach, czekoladzie i wyrobach czekoladowych stała się najpopularniejszymi słodyczami. Oprócz deserów i ciast domowych w dużym stopniu galaretka używana jest do produkcji żelków i ciastek z galaretką.
Galaretka jest raczej zdrowym deserem, bo ma mało kalorii, ale cukier w niej zawarty już nie do końca jest zdrowy.
Firma Dr Gerarda produkuje mnóstwo ciastek przekładanych galaretką o różnych smakach.
Bardzo dobre są ciastka Dr Gerarda Pasja wiśniowa oraz biszkopty przekładane galaretką o różnych smakach też od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz