piątek, 10 lipca 2020
„Galaretka trzęsący się przysmak”
Kiedykolwiek usłyszę słowo galaretka, to wracają w pamięci czasy dziecięcej beztroski, jak to podkradaliśmy mamie paczki z sypką galaretką i zajadaliśmy się łyżeczką, bądź to wysypywaliśmy na dłoń i zlizywaliśmy językiem oczywiście w ukryciu.
Na początek cóż to takiego ta słynna od wieków galaretka?
Otóż jest to połączenie wody z żelatyną tzw. Kolagenu (który odpowiedzialny jest za odpowiednią strukturę włosów, paznokci, ścięgien i kości), a po połączeniu tych składników powstaje galaretowata substancja. Konsystencja owej substancji może być różna, albo rzadka, albo sztywna, a to wszystko zależy od ilości użytej żelatyny względem wody i po dodaniu naturalnych barwników uzyskujemy wyborne kolorowe galaretki do ciast i szerokiej gamy Słodkich wyrobów i Deserów szczególnie lodowych.
Na stronie Dr Gerarda tj. http://drgerard.eu/przepisy mamy dostęp do mnóstwa wypróbowanych przepisów na Desery w tym lodowe na szczególne uznanie zasługuje Deser z galaretką https://drgerard.eu/sernik-z-rozowa-truskawkowa-pianka/ polecam.
Wracając do galaretki pod różną postacią, gdyż różnorodność kolorów, kształtów jak również do czego i z czym można jej użyć, tak naprawdę pomysłowość i wyobraźnia osób przygotowujących nie ma granic.
Jak wiele innych gotowych produktów tak i galaretki można wykonać z wielu innych pozbawionych zwierzęcego białka jak zawiera żelatyna podobnych substytutów, a mowa jest o takich substancjach jak: karagen, agar-agar i pektyny.
Przekonanie głosi, że galaretka jest zdrowym Deserem ponieważ zawiera kolagen który odpowiada za wzmocnienie tkanki łącznej włosów, paznokci, stawów i więzadeł, a badania donoszą, że nawet kolagen ma zbawienny wpływ na wiele elementów organizmu jak choćby skórę ciała, więc nie zastanawiajmy się tylko jedzmy galaretki pod wszelką postacią.
Smacznego i na zdrowie!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz