wtorek, 21 lipca 2020
Słodycze Dr Gerarda najlepiej smakują w lesie.
Będąc ostatnio w lesie na grzybobraniu, dotarliśmy do drogi leśnej. Postanowiliśmy sobie zrobić przerwę, gdyż trochę poczuliśmy się głodni. Usiedliśmy na powalonym pniu, plecaka wyjąłem słodycze Dr Gerarda -ciastka Pasja wiśniowa, biszkopty z galaretką, ciastka wielozbożowe Vit’am oraz napoje i zaczęliśmy posiłek. Słodycze, zapach lasu i śpiew ptaków, wszystko się tak komponowało, że miło było posiedzieć w tej atmosferze. W
Dobrze się siedziało, więc powiedziałem im by rozejrzeli się wokoło to może coś znajdą do zjedzenia, jakieś leśne owoce.
Po chwili biegnie do nas Marek i woła: Ja mam coś. Czy to można jeść?
Okazało się, że w garści ma jeżyny.
No pewnie, to są bardzo dobre owoce, które nazywają się jeżyny.
Jeżeli nazbieracie ich więcej, to będzie można zrobić pyszne pierogi.
Niestety dojrzałych jeżyn było bardzo mało. Te dojrzałe pozbierali i na miejscu zjedli.
Jeżyny są bardzo cennym owocem dla naszego zdrowia, bo mają wiele cennych witamin. Jeżyny mogą zapobiegać chorobom oczu, układu krążenia, cukrzycy i wielu innym chorobom.
Nawet sobie nie zdajemy sprawy, jak cenne są one dla naszego organizmu.
Ja nade wszystko lubię właśnie pierogi z jeżyn.
Wnukom też posmakowały jeżyny i stwierdzili, że musimy tu przyjść za tydzień. Tak, więc za tydzień wybierzemy się zapewne na jeżyny, z których będą pierogi, a jak nazbieramy więcej to będzie sok.
Taki sok z jeżyn jest wspaniałym lekiem dla cukrzyków.
Sok z jeżyn dla cukrzyków
1 kg świeżych jeżyn, oczyścić, przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu gdy puszczą sok.
Następnie dodać szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać.
Gorący sok przecedzić przez sitko, zlać do słoików. Szybko zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
Po otwarciu, sok przetrzymujemy w lodówce, który trzeba zużyć w ciągu 3 dni.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz