czwartek, 9 lipca 2020

Słabość do czekolady.


Słabość do czekolady.

Każdy z nas choć na chwilę uległ tej słodkiej słabości. Tej cudownej rozkoszy rozpływającej się w ustach. Dajemy się skusić cudownemu aromatowi, aksamitnemu posmakowi czekolady pod każdą postacią. Właśnie 7 lipca był Światowy Dzień Czekolady. Nic nie stwarza takiego fantastycznego klimatu jak doskonałe słodycze. Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią. Z dodatkami, mleczną, gorzką, deserową , czy do picia. Na niewielkich chrupiących wafelkach Pryncmotto, czy wybornych ciastkach Pasja wiśniowa od Dr Gerarda smakuje doskonale. Ciasteczek polanych czekoladą od Dr Gerarda jest znacznie więcej. Chętnie wykorzystuję je do dekoracji deserów, lub jako bazę na spód np. do sernika na zimno, śmietankowca, lodów i budyniowych kremów. Lubię również na ułożone ciastka wielozbożowe Vit’am położyć zanurzoną w białej czekoladzie truskawkę. Zapewniam, smakują znakomicie, pięknie prezentują się na szklanym zielonym liściu patery. Tylko od nas zależy jakie słodkie niespodzianki stworzymy z czekolady i doskonałych słodyczy od Dr Gerarda. Ja mogę wam zaproponować prosty przepis na fajny deser.

Mus czekoladowy z niespodzianką.

Składniki:

            wafelki Pryncmotto
100 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady mlecznej
40 g mleka
280 g śmietanki 34% 
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Ubijamy lekko śmietankę i delikatnie ją podgrzewamy (uważaj by nie zagotować!).
W misce łączymy śmietanę, czekolady, mleko i żelatynę - dokładnie mieszamy lub blendujemy. Do małych miseczek wsypujemy pokruszone wafelki Pryncmotto i zalewamy ciepłym musem. Studzimy w lodówce minimum przez 2 godziny.
Serwujemy z kawałkiem wafelka na wierzchu.
Smacznego!
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz