Słabość do czekolady.
Każdy z nas choć na chwilę uległ tej słodkiej słabości. Tej
cudownej rozkoszy rozpływającej się w ustach. Dajemy się skusić cudownemu
aromatowi, aksamitnemu posmakowi czekolady pod każdą postacią. Właśnie 7 lipca
był Światowy Dzień Czekolady. Nic nie stwarza takiego fantastycznego klimatu
jak doskonałe słodycze. Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią. Z dodatkami,
mleczną, gorzką, deserową , czy do picia. Na niewielkich chrupiących wafelkach Pryncmotto,
czy wybornych
ciastkach Pasja wiśniowa od Dr Gerarda smakuje doskonale. Ciasteczek polanych
czekoladą od Dr Gerarda jest znacznie więcej. Chętnie wykorzystuję je do
dekoracji deserów, lub jako bazę na spód np. do sernika na zimno, śmietankowca,
lodów i budyniowych kremów. Lubię również na ułożone ciastka wielozbożowe
Vit’am położyć zanurzoną w białej czekoladzie truskawkę. Zapewniam, smakują
znakomicie, pięknie prezentują się na szklanym zielonym liściu patery. Tylko od
nas zależy jakie słodkie niespodzianki stworzymy z czekolady i doskonałych
słodyczy od Dr Gerarda. Ja mogę wam zaproponować prosty przepis na fajny deser.
Mus
czekoladowy z niespodzianką.
Składniki:
wafelki Pryncmotto
100 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady mlecznej
40 g mleka
280 g śmietanki 34%
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej
wody
Sposób
przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Ubijamy lekko śmietankę i
delikatnie ją podgrzewamy (uważaj by nie zagotować!).
W misce łączymy śmietanę, czekolady, mleko i żelatynę - dokładnie mieszamy
lub blendujemy. Do małych miseczek wsypujemy pokruszone wafelki Pryncmotto i
zalewamy ciepłym musem. Studzimy w lodówce minimum przez 2 godziny.
Serwujemy z kawałkiem wafelka na wierzchu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz