Jeżeli mówimy o słodyczach i ciastkach to zawsze wydaje nam się, że ciastka muszą być słodkie, a tak naprawdę krakersy Artur Crackers Mix Salty Dr Gerarda to słone ciasteczka, których ja dzisiaj użyłam do panierowania moich nagetsów z kurczaka.
Składniki
-ciastka Artur Crackers Mix Saltyy Dr Gerarda
-2 piersi kurczaka,
-2 jajka
-4 łyżki majonezu
-3 łyżki startego żółtego sera
-sól, pieprz, szczypta chili, olej
-2 ząbki czosnku
-jogurt naturalny
-ketchup pikantny
-szczypiorek, pietruszka
-papier do pieczenia
Wykonanie
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, chili i pieprzem.
Ciastka Artur Crackers Mix Salty Dr Gerarda drobno kruszymy. Jajka roztrzepujemy z łyżką majonezu.
Do pokruszonych krakersów dodajemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy.
Kawałki kurczaka maczamy w jajkach z majonezem, a następnie panierujemy w pokruszonych ciastkach Artur Crackers Mix Salty Dr Gerarda zmieszanych z tartym żółtym serem.
Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy kurczaka i pieczemy w 200 stopniach około 30 min.
Z jogurtu, reszty majonezu i posiekanego czosnku robimy sos doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszamy. Dzielimy sos na trzy części. Do drugiej części dodajemy chili oraz łyżkę ketchupu pikantnego, do trzeciej części dodajemy posiekane zioła i to dokładnie wymieszamy.
Nasze nagetsy świetnie smakuje z zapiekanymi ziemniakami i surówką, albo po prostu jako przekąska na zimno na jakimś przyjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz