środa, 29 lipca 2020

Truskawkowy deser.


   Obecnie sezon na truskawki dobiega  końca, więc polecam pyszny deser  na ciepłe dni z wykorzystaniem truskawek.
  Deser ten przygotowujemy bez pieczenia, a  do bazy  polecam użyć herbatniki Dr Gerarda -ciastka wielozbożowe Vit’am.
Ten truskawkowy deser składa się z trzech warstw, które  w całości smakują wyśmienicie.

    Potrzebne składniki:
   I warstwa:
150 g ciastka wielozbożowe Vit’am -Dr Gerarda
1 łyżka kakao
2 łyżki masła.
  
    II warstwa:
1op. galaretki cytrynowej
1op. galaretki agrestowej
1op. galaretki truskawkowej.
3op. homogenizowanego serka waniliowego

     III warstwa:
0,5kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru pudru
1 op. draży MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda.

    Sposób wykonania.
Przygotowujemy  pierwszą warstwę.
Kruszymy ciastka do których dodajemy łyżkę kaka oraz masło.
Wyrabiamy masę, którą wykładamy tortownicę.
Wyłożoną tortownicę  wkładamy do lodówki do schłodzenia.
    Przygotowujemy II warstwę.
Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w 1 szklance wody.
Kiedy galaretka cytrynowa będzie gęstnieć należy dodać do niej serki homogenizowane i dokładnie wymieszać.
 Galaretki pozostałe po całkowitym zastygnięciu kroimy  w kostkę i mieszamy z masą serową. By ułatwić sobie galaretki nim zaczną gęstnieć można wylać na talerz, co  ułatwi nam krojenie w kostki.
  Otrzymaną masę serową  wykładamy na warstwę herbatnikową i ponownie wkładamy do lodówki.
    
   Trzecia warstwa.  Galaretkę rozjuszamy w 1/2 zalecanej wodzie. Truskawki miksujemy, dodajemy do nich  cukier puder. Tężejącą galaretkę dodajemy do truskawek i wszystko dokładnie mieszamy.
  Następnie otrzymaną masę  wylewamy na masę serową.
  Po godzinnym schłodzeniu w lodówce wyjmujemy by udekorować drażami MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda.
 Deser najlepiej smakuje na drugi dzień.

       SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz