środa, 29 lipca 2020
Truskawkowy deser.
Obecnie sezon na truskawki dobiega końca, więc polecam pyszny deser na ciepłe dni z wykorzystaniem truskawek.
Deser ten przygotowujemy bez pieczenia, a do bazy polecam użyć herbatniki Dr Gerarda -ciastka wielozbożowe Vit’am.
Ten truskawkowy deser składa się z trzech warstw, które w całości smakują wyśmienicie.
Potrzebne składniki:
I warstwa:
150 g ciastka wielozbożowe Vit’am -Dr Gerarda
1 łyżka kakao
2 łyżki masła.
II warstwa:
1op. galaretki cytrynowej
1op. galaretki agrestowej
1op. galaretki truskawkowej.
3op. homogenizowanego serka waniliowego
III warstwa:
0,5kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru pudru
1 op. draży MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda.
Sposób wykonania.
Przygotowujemy pierwszą warstwę.
Kruszymy ciastka do których dodajemy łyżkę kaka oraz masło.
Wyrabiamy masę, którą wykładamy tortownicę.
Wyłożoną tortownicę wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Przygotowujemy II warstwę.
Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w 1 szklance wody.
Kiedy galaretka cytrynowa będzie gęstnieć należy dodać do niej serki homogenizowane i dokładnie wymieszać.
Galaretki pozostałe po całkowitym zastygnięciu kroimy w kostkę i mieszamy z masą serową. By ułatwić sobie galaretki nim zaczną gęstnieć można wylać na talerz, co ułatwi nam krojenie w kostki.
Otrzymaną masę serową wykładamy na warstwę herbatnikową i ponownie wkładamy do lodówki.
Trzecia warstwa. Galaretkę rozjuszamy w 1/2 zalecanej wodzie. Truskawki miksujemy, dodajemy do nich cukier puder. Tężejącą galaretkę dodajemy do truskawek i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie otrzymaną masę wylewamy na masę serową.
Po godzinnym schłodzeniu w lodówce wyjmujemy by udekorować drażami MALTIKEKS CHOCOLATE -Dr Gerarda.
Deser najlepiej smakuje na drugi dzień.
SMACZNEGO...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz