Cześć,
za kilka godzin odwiedzi nas zaprzyjaźniona rodzina. Tradycyjna polska rodzina
2 + 2. My również jesteśmy tradycjonalistami, stanowimy rodzinę 2 + 2 + pies. Dzisiaj
Krzysia zastąpi po sąsiedzku Tosia. Nasz młody woli latać z kumplami. Oby nie
przyniósł do domu jakieś „ideologii”, albo zagranicznego wrogiego wpływu. W naszym
domu praktykujemy tylko to, co jest przyjętą normą, żadnych wpływów „zielonych”
czy innych antysystemowców. Tylko polskie wartości i tradycje.
Czy
na pewno? Tylko to, co polskie? A kto z nas nie je hot-dogów, hamburgerów,
pizzy, tortilli, chipsów, czy owoców morza sushi czy innych. Tylko schabowy,
mielony, bigos i pyry? Świat biegnie do przodu, my razem z nim. Nawet coś
takiego jak żelatyna została zastąpiona przez agar-agar, czyli substancję
żelującą otrzymywaną z japońskich glonów (krasnorostów). Co ciekawsze hoduje
się je w podwodnych plantacjach. Trzeba być nie tylko rolnikiem, lecz również
nurkiem. Zabawne. Wszystko przez tak zwanych mięsoniejadów, czyli tych, którzy
nie używają żelatyny zwierzęcego pochodzenia. Agar-agar jest często stosowany
do deserów, serników, galaret. Dużym plusem jego jest możliwość zagotowania do
100 stopni i nie spowoduje to grudek żelowych. Oto jeden z przepisów na sernik
z agar-agar, do którego użyjemy słodycze „dr Gerard”, producenta takich
pyszności jak ciastka Pasja wiśniowa.
Składniki:
- 450 g truskawek lub innego ulubionego owocu
- 1 szklanka cukru
- 750 g serka twarogu (takiego w wiaderku)
- 330 ml śmietanki 30-stki
- 15 g agar-agar
- 1 szklanka wody
- Opakowanie herbatników Ring „dr Gerard”
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Herbatniki
pokruszyć lub miksować, dodać masło (roztopione), wymieszać. Masę wyłożyć na
tortownicę. Agar-agar rozpuścić w wodzie, gotować mieszając przez 5 minut. Owoce
zmiksować, następnie zagotować. Kolejnym krokiem jest wymieszanie z agar-agar.
Ser
wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serem. Dodać przestudzone
owoce z agar-agar, wszystko wylać na tortownicę wyłożoną herbatnikami Ring „dr
Gerard”. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można posypać tartą
czekoladą, drażami lub kawałkami owoców (to przed włożeniem do lodówki).
Ps. Czytając moje słowa
wnioskuję, że za dużo oglądam debat prezydenckich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz