wtorek, 7 lipca 2020

Wizyta przyjaciół.


          Cześć, za kilka godzin odwiedzi nas zaprzyjaźniona rodzina. Tradycyjna polska rodzina 2 + 2. My również jesteśmy tradycjonalistami, stanowimy rodzinę 2 + 2 + pies. Dzisiaj Krzysia zastąpi po sąsiedzku Tosia. Nasz młody woli latać z kumplami. Oby nie przyniósł do domu jakieś „ideologii”, albo zagranicznego wrogiego wpływu. W naszym domu praktykujemy tylko to, co jest przyjętą normą, żadnych wpływów „zielonych” czy innych antysystemowców. Tylko polskie wartości i tradycje.
          Czy na pewno? Tylko to, co polskie? A kto z nas nie je hot-dogów, hamburgerów, pizzy, tortilli, chipsów, czy owoców morza sushi czy innych. Tylko schabowy, mielony, bigos i pyry? Świat biegnie do przodu, my razem z nim. Nawet coś takiego jak żelatyna została zastąpiona przez agar-agar, czyli substancję żelującą otrzymywaną z japońskich glonów (krasnorostów). Co ciekawsze hoduje się je w podwodnych plantacjach. Trzeba być nie tylko rolnikiem, lecz również nurkiem. Zabawne. Wszystko przez tak zwanych mięsoniejadów, czyli tych, którzy nie używają żelatyny zwierzęcego pochodzenia. Agar-agar jest często stosowany do deserów, serników, galaret. Dużym plusem jego jest możliwość zagotowania do 100 stopni i nie spowoduje to grudek żelowych. Oto jeden z przepisów na sernik z agar-agar, do którego użyjemy słodycze „dr Gerard”, producenta takich pyszności jak ciastka Pasja wiśniowa.
Składniki:
  • 450 g truskawek lub innego ulubionego owocu
  • 1 szklanka cukru
  • 750 g serka twarogu (takiego w wiaderku)
  • 330 ml śmietanki 30-stki
  • 15 g agar-agar
  • 1 szklanka wody
  • Opakowanie herbatników Ring „dr Gerard”
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
          Herbatniki pokruszyć lub miksować, dodać masło (roztopione), wymieszać. Masę wyłożyć na tortownicę. Agar-agar rozpuścić w wodzie, gotować mieszając przez 5 minut. Owoce zmiksować, następnie zagotować. Kolejnym krokiem jest wymieszanie z agar-agar.
          Ser wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serem. Dodać przestudzone owoce z agar-agar, wszystko wylać na tortownicę wyłożoną herbatnikami Ring „dr Gerard”. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można posypać tartą czekoladą, drażami lub kawałkami owoców (to przed włożeniem do lodówki).

Ps. Czytając moje słowa wnioskuję, że za dużo oglądam debat prezydenckich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz