środa, 29 lipca 2020

spotkanie

Od trzech lat jeździmy sobie z moją żoną Asią do Ciechocinka.Mamy tam już swoją miejscówkę.Zawsze robimy rezerwację w tym samym pensjonacie,bo i cena jest przystępna,świetne warunki,miła obsługa i wszędzie bllisko.Każdego dnia przed obiadem chodzimy sobie na spacer na tężnie.Siadamy sobie na ławeczce i wdychamy świeże solankowe powietrze.Zajadamy się też w tym czasie naszymi ulubionymi słodyczami z firmy Dr Gerard.Później chodzimy na obiadek dnia do znajomej restauracji.Popołudnia spędzamy na basenie lub na różnych koncertach ,których jest zawsze dużo w tej uzdrowiskowej miejscowości.Wieczorem zdarzy sie nam też zjeść piccę , lub jakieś przekąski na dancingach.Uwielbiamy na nie chodzić, bo można sobie świetnie potańczyć.Na wczorajszym takim wieczorku tanecznym spotkaliśmy naszą wspólną koleżankę ze szkoły Ewę,która była tam jeszcze z trójką swoich znajomych.Wszyscy bardzo dobrze się bawiliśmy,a na koniec tak miłego dnia zmówiliśmy sobie pyszny sernik z różową truskawkową pianką.Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:Sernik:
1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz