Czym jest agar agar?
Agar agar czym jest
i do czego go używamy? Jest to substancja żelująca. Pozyskuje się
ją z glonów z gatunku krasnorostów. Występują u wybrzeży
Japonii. Jest to idealna alternatywa dla wegan zamiast żelatyny.
Stała się też ostatnio bardzo popularna i dostępna w większości
sklepach choć by ze zdrową żywnością. Glony te poddaje się
osuszaniu, oczyszczaniu wymrażaniu dzięki temu uzyskuje się
żelujący proszek. Agar, agar przeważnie stosuje się w przemyśle
cukierniczym. Co ciekawe wykorzystuje się go w kosmetyce oraz jako
środek odchudzający. Ma postać przezroczystą i jest bezzapachowy
oraz nie posiada smaku. Tak jak pisałam agar agar możemy używać
do wegańskich deserów choć by przygotować sobie samemu kolorowe
żelki, ptasie mleczko czy pyszny deser panna cotta. Jadłam go po
raz pierwszy będąc w górach w hotelu. Rozpływa się w ustach,
niesamowicie delikatny smak deseru. Tym bardziej warto go teraz
przygotować ponieważ mamy dostępne świeże truskawki. Przepis na
galaretkę truskawkową z agarem. Potrzebujemy pół kilograma
truskawek, pół litra wody, kilka łyżek soku z cytryny, trzy
łyżeczki agar agar. Rozpuścić agar agar. Wodę zagotować w
garnku i na początku wrzenia dodać agar agar. Gotujemy około
dziesięć minut. Dodajemy sok z cytryny oraz jak mamy możemy dodać
trochę soku z truskawek. Truskawki obieramy i wkładamy do salaterek
i zalewamy przygotowaną galaretką. Chciała bym podać przepis na
piankę z truskawkami do jego przygotowania możemy użyć galaretkę
z agar agar z sokiem truskawkowym. Będzie pyszna! Przepis na stronie
dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz