wtorek, 21 lipca 2020

W górach

Na łykendpojechałem z rodziną w góry. Pojechaliśmy do Białki tatrzańskiej. Jest to ładna miejscowość. Na drogę zabrałem wafelki Pryncmotto od firmy Doktor Gerard i japońskie ciasteczka z przepisu z strony Doktora Gerarda. Mieszkaliśmy w wynajętym domku. Po przyjeździe poszliśmy na kródki spacer. W drugi dzień chodziliśmy po górach. Praktycznie mieliśmy do dyspozycji tylko sobotę bo niedzielę trzeba było wracać. Mimo to ja i moja rodzina była zadowolona. Składniki • 100 g glutenowej mąki ryżowej • 160 ml wody • Dwie łyżki cukru pudru • Zielona herbata matcha • Wafelki Pryncypałki classic • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej • Skrobia ziemniaczana Sposób przygotowania Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie. Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników. Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały. Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń. W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks. Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz