wtorek, 21 lipca 2020
W górach
Na łykendpojechałem z rodziną w góry. Pojechaliśmy do Białki tatrzańskiej. Jest to ładna miejscowość. Na drogę zabrałem wafelki Pryncmotto od firmy Doktor Gerard i japońskie ciasteczka z przepisu z strony Doktora Gerarda. Mieszkaliśmy w wynajętym domku. Po przyjeździe poszliśmy na kródki spacer. W drugi dzień chodziliśmy po górach. Praktycznie mieliśmy do dyspozycji tylko sobotę bo niedzielę trzeba było wracać. Mimo to ja i moja rodzina była zadowolona. Składniki
• 100 g glutenowej mąki ryżowej
• 160 ml wody
• Dwie łyżki cukru pudru
• Zielona herbata matcha
• Wafelki Pryncypałki classic
• Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej
• Skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania
Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie.
Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz