piątek, 17 lipca 2020
Sernik z Pryncypałkami -Dr Gerarda.
To lato, jak na razie to nie dopisuje pod względem ciepła. Mamy już połowę lipca, a temperatury jakby to była jesień. Właściwie to nie było prawdziwej zimy, to i lata też nie będzie.
Właśnie w ten weekend ma nas odwiedzić siostra z córeczkami.
Jeżeli pogoda dopisze to będziemy zwiedzać pobliski Park Krajobrazowy, gdzie są piękne skałki i zamek.
Siostra przyjedzie z terenów nizinnych, to dla niej takie skały to zapewne będzie duża atrakcja.
Trzeba też będzie zadaać by było coś dla podniebienia do kawy.
Właśnie na stronie Dr Gerarda pod adresem https://drgerard.eu/przepisy-blogerek/ spodobał nam się przepis na Sernik na zimno z Pryncypałkami Classic.
Dodatkowo dokupię trochę słodyczy Dr Gerarda, to tak na wszelki wypadek dla małych pociech, które podobno są bardzo łase na słodycze. Myślę, że takie słodycze jak: biszkopty z galaretką, wafelki Pryncmotto, ciastka Pasja wiśniowa, będą im smakowały.
Poniżej przytaczam przepis na pyszny deser na zimno, który będzie wspaniałym dodatkiem do kawy na te letnie wieczory.
Sernik na zimno z Pryncypałkami Classic - dr Gerard
https://drgerard.eu/sernik-bez-pieczenia-z-pryncypalkami-classic/ 1/1
Składniki
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:
200 g wafli „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
50 g migdałów
60 g masła
Masa serowa:
200 g śmietanki kremówki
9 płatków żelatyny (18 g)
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
100 g cukru
Dekoracja:
4 wafle „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej
10 truskawek
Sposób przygotowania
W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym
masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze
odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu.
Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do
wrzenia. Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z
rozpuszczoną żelatyną.
Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet
zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika,
posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” Dr Gerard.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz