czwartek, 9 lipca 2020

Świat galaretek.


Świat galaretek.

Galaretki to pyszny deser sam w sobie. Idealny dodatek do ciast, lodów, deserów czy owoców. A sezon owocowy w pełni. Na półkach sklepowych mnóstwo rozmaitych smaków i przy tym kolorów galaretek z których możemy wyczarować tęczowy prosty deser. Na dno pucharków wkładamy owoce borówki, maliny czy truskawki. Zalewamy owoce truskawkową lub malinową galaretką czekamy aż zgęstnieje na to agrestowa znowu pozostawiamy do zastygnięcia, następnie pomarańczową możemy włożyć plaster pomarańczy a następnie zatopić go w galaretce. Zakończyć na przykład jeżynową lub cytrynową. Pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Na to możemy ubić bitą śmietanę i zatopić w niej rurki waflowe dr Gerarda lub posypać drażami Maltikesks ulubionymi kulkami przez dzieci. To są szybkie gotowe galaretki. Jednak możemy je samemu przygotować we własnym domu. Potrzebujemy do ich przygotowania sok lub owoce świeżych lub mrożonych. Zalewamy trzy łyżeczki żelatyny i pozostawiamy do momentu aby napęczniała. Blenderem miksujemy owoce na przykład truskawki, maliny czy borówki. Mus przelewamy do garnka, dodajemy z litr wody oraz cukier do smaku. Podgrzewamy. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i cukru. Przekładamy do salaterek. Ten rodzaj galaretki będzie owocowy troszkę mętny . Możemy także w podobny sposób przygotować galaretkę z dowolnego soku wtedy nasza galaretka będzie przezroczysta, szklista.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz