Świat galaretek.
Galaretki to pyszny
deser sam w sobie. Idealny dodatek do ciast, lodów, deserów czy
owoców. A sezon owocowy w pełni. Na półkach sklepowych mnóstwo
rozmaitych smaków i przy tym kolorów galaretek z których możemy
wyczarować tęczowy prosty deser. Na dno pucharków wkładamy owoce
borówki, maliny czy truskawki. Zalewamy owoce truskawkową lub
malinową galaretką czekamy aż zgęstnieje na to agrestowa znowu
pozostawiamy do zastygnięcia, następnie pomarańczową możemy
włożyć plaster pomarańczy a następnie zatopić go w galaretce.
Zakończyć na przykład jeżynową lub cytrynową. Pięknie wygląda
a jeszcze lepiej smakuje. Na to możemy ubić bitą śmietanę i
zatopić w niej rurki waflowe dr Gerarda lub posypać drażami
Maltikesks ulubionymi kulkami przez dzieci. To są szybkie gotowe
galaretki. Jednak możemy je samemu przygotować we własnym domu.
Potrzebujemy do ich przygotowania sok lub owoce świeżych lub
mrożonych. Zalewamy trzy łyżeczki żelatyny i pozostawiamy do
momentu aby napęczniała. Blenderem miksujemy owoce na przykład
truskawki, maliny czy borówki. Mus przelewamy do garnka, dodajemy z
litr wody oraz cukier do smaku. Podgrzewamy. Następnie dodajemy
żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny i cukru. Przekładamy do salaterek. Ten rodzaj galaretki
będzie owocowy troszkę mętny . Możemy także w podobny sposób
przygotować galaretkę z dowolnego soku wtedy nasza galaretka będzie
przezroczysta, szklista.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz