Kolorowe ciasta.
Tęczowe ciasta
idealne na każdą okazję. Pięknie wyglądają i dobrze smakują.
Na rocznicę ślubu piekłam tęczowy tort oraz kolorowe babeczki z
przepisu ze strony dr Gerarda. Podaję link do strony:
https://drgerard.eu/czekoladowe-koszyczki-z-kolorowym-kremem/
Babeczki z ciastkami Zwierzaki piekłam już kilka razy i są
cudowne a tort robiłam po raz pierwszy ale nie ostatni. Mam już
barwniki do jego przygotowania i wiem jak go zrobić. Tą porcję,
którą teraz piekłam była idealna dla szesnastu osób.
Potrzebujemy do jego przygotowania na sześć biszkoptów. Wychodzą
wielkości naleśników więc proszę się nie przerażać jak to ja
zrobiłam. Tort jest pyszny i efektowny. Do sześciu biszkoptów
potrzebujemy dziesięć jajek. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno z niepełną szklanką cukru. Piana musi
być dobrze ubita. Następnie dodajemy żółtka oraz niepełną
szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy z trzy
łyżki oleju. Mieszamy. Ciasto dzielimy na sześć równych części.
Ja miałam równe salaterki i równo starałam się po rozdzielać.
Do każdego ciasta dodałam inny kolor barwnika. Wymieszałam i
wykładałam do tortownicy wyłożonej papierem . Pieczemy każdy
blat przez piętnaście minut. Średnica tortownicy 22 centymetry. Na
drugi dzień każdy blat skropiłam wodą z dodatkiem niewielkiej
ilości wódki. Krem do tortu robiłam z pięciu śmietan kremówek
30% łącznie 1000 ml. Ubić je ze szklanką cukru pudru. Ja dodałam
jeden śmietanofix. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę
przygotowaną z półtorej łyżki. Przekładać blaty kremem oraz
pozostawić na boki i górę tortu. Można udekorować cukierkami,
żelkami. Co komu przyjdzie do głowy. Polecam go przygotować a
zrobi na wszystkich niesamowite wrażenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz