środa, 8 lipca 2020

Kolorowe ciasta.


Kolorowe ciasta.

Tęczowe ciasta idealne na każdą okazję. Pięknie wyglądają i dobrze smakują. Na rocznicę ślubu piekłam tęczowy tort oraz kolorowe babeczki z przepisu ze strony dr Gerarda. Podaję link do strony: https://drgerard.eu/czekoladowe-koszyczki-z-kolorowym-kremem/ Babeczki z ciastkami Zwierzaki piekłam już kilka razy i są cudowne a tort robiłam po raz pierwszy ale nie ostatni. Mam już barwniki do jego przygotowania i wiem jak go zrobić. Tą porcję, którą teraz piekłam była idealna dla szesnastu osób. Potrzebujemy do jego przygotowania na sześć biszkoptów. Wychodzą wielkości naleśników więc proszę się nie przerażać jak to ja zrobiłam. Tort jest pyszny i efektowny. Do sześciu biszkoptów potrzebujemy dziesięć jajek. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z niepełną szklanką cukru. Piana musi być dobrze ubita. Następnie dodajemy żółtka oraz niepełną szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy z trzy łyżki oleju. Mieszamy. Ciasto dzielimy na sześć równych części. Ja miałam równe salaterki i równo starałam się po rozdzielać. Do każdego ciasta dodałam inny kolor barwnika. Wymieszałam i wykładałam do tortownicy wyłożonej papierem . Pieczemy każdy blat przez piętnaście minut. Średnica tortownicy 22 centymetry. Na drugi dzień każdy blat skropiłam wodą z dodatkiem niewielkiej ilości wódki. Krem do tortu robiłam z pięciu śmietan kremówek 30% łącznie 1000 ml. Ubić je ze szklanką cukru pudru. Ja dodałam jeden śmietanofix. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę przygotowaną z półtorej łyżki. Przekładać blaty kremem oraz pozostawić na boki i górę tortu. Można udekorować cukierkami, żelkami. Co komu przyjdzie do głowy. Polecam go przygotować a zrobi na wszystkich niesamowite wrażenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz