Biszkopt
-5 jajek
-5 łyżek mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cukru
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka kropel aromatu do ciast
Masa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-1 galaretka cytrynowa
-1 łyżka masła
-1,5 kg jabłek
-1 galaretka cytrynowa
-1 łyżka masła
Masa budyniowa
-500 ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-5 łyżek cukru
-250 g margaryny
-500 ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-5 łyżek cukru
-250 g margaryny
Dodatkowo
-herbatniki kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard pół opakowania
-kilka łyżek powideł
Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka oddzielam od białek, białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję porcjami cukier, wlewam olej i aromat. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku. Na końcu dodaję przesiane mąki i mieszam. Ciasto wylewam na blachę (około 25/35 cm) i piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odkładam do wystudzenia, a następnie przecinam na dwie części. Masa budyniowa: odlewam około pół szklanki mleka i mieszam w nim budynie. Pozostałe mleko gotuję z cukrem i odstawiam do wystudzenia. Miękkie masło ucieram i dodaję porcjami zimny budyń. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce, przekładam do garnka, dodaję masło i podsmażam. Na końcu dodaję suchą galaretkę i dokładnie mieszam. Przełożenie: na pierwszą część biszkoptu wykładam zimną masę jabłkową, przykrywam drugim biszkoptem, który smaruję powidłami, wykładam masę budyniową, a na wierzchu rozkładam pokrojone na mniejsze kawałki herbatniki kakaowe z polewą kakaową. Schładzam i gotowe. Idealne ciasto z dodatkiem niezastąpionych słodyczy od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
-herbatniki kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard pół opakowania
-kilka łyżek powideł
Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka oddzielam od białek, białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję porcjami cukier, wlewam olej i aromat. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku. Na końcu dodaję przesiane mąki i mieszam. Ciasto wylewam na blachę (około 25/35 cm) i piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odkładam do wystudzenia, a następnie przecinam na dwie części. Masa budyniowa: odlewam około pół szklanki mleka i mieszam w nim budynie. Pozostałe mleko gotuję z cukrem i odstawiam do wystudzenia. Miękkie masło ucieram i dodaję porcjami zimny budyń. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce, przekładam do garnka, dodaję masło i podsmażam. Na końcu dodaję suchą galaretkę i dokładnie mieszam. Przełożenie: na pierwszą część biszkoptu wykładam zimną masę jabłkową, przykrywam drugim biszkoptem, który smaruję powidłami, wykładam masę budyniową, a na wierzchu rozkładam pokrojone na mniejsze kawałki herbatniki kakaowe z polewą kakaową. Schładzam i gotowe. Idealne ciasto z dodatkiem niezastąpionych słodyczy od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz