piątek, 30 kwietnia 2021

Wiosenne ciasto czekoladowe

„Wiosenne ciasto czekoladowe „ Chociaż pogoda za oknami jest bardziej jesienna jak wiosenna to pomimo tego mamy właśnie tą porę roku , kiedy to wszystko budzi się do życia zaczynamy żyć bardziej aktywnie .I wtedy można pozwolić sobie na małe grzeszki słodkości , by podczas aktywnego spędzania czasu na działce łatwiej było zgubić zjedzone wcześniej ciasto .Proponuje ciasto czekoladowe z waflami prycy pałki dr Gerard czekoladowymi . Ciasto z musem czekoladowym i warstwą z wafelków czekoladowych. Intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto i do tego lekki mus. Idealny deser dla fanów czekolady. Spód to dosyć ciężkie i wilgotne ciasto ze sporą dawką kakao. Następnie warstwa z wafelków czekoladowych. Oczywiście możesz dodać np. orzechowe lub inne o ulubionym smaku. Mus czekolady jest na bazie kremówki i czekolady. Nie dodajemy jajek jak w tradycyjnym przepisie. Wierzch ciasta przykryłam polewą czekoladową. Ciasto z musem czekoladowym i wafelkami to bomba czekoladowa. Wyrazisty i nieprzesłodzony smak. CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWYM I WAFELKAMI SKŁADNIKI NA CIASTO:  230 g mąki tortowej  80 g kakao  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  3/4 łyżeczki sody oczyszczonej  260 g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego  2 jajka, temp. pokojowa  250 ml mleka, temp. pokojowa  120 ml oleju np. rzepakowego  250 ml wrzącej wody SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:  600 ml śmietanki kremówki 30%  300 g gorzkiej czekolady  4 łyżki cukru pudru  2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)  1 1/2 łyżeczki żelatyny  1/4 szklanki wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:  100 ml śmietanki kremówki 30%  100 g gorzkiej czekolady DODATKOWO:  3 wafelki czekoladowe x 50 g Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Jajka mieszamy z cukrami, olejem i mlekiem. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Wlewamy wrzącą wodę i ponownie mieszamy. Przelewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części z czego jedna dosyć cienka. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę razem ze 100 ml kremówki rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy dokładnie szpatułką lub łyżką. Na koniec łączymy z likierem i żelatyną. 1/4 kremu wykładamy na ciasto, następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami i wykładamy pozostałą część musu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Chwilkę studzimy i wylewamy na ciasto. Zostawiamy na 15 min do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz