Kraina słodkich niespodzianek.
Zniewalające słodkie ciasteczka od Dr
Gerarda to prawdziwy raj dla podniebienia. Kusząco chrupiące ciastka
Pryncypałki, pachnące aksamitną czekoladą ciastka Pasja wiśniowa i mięciutkie
biszkopty z galaretką to prawdziwe
bogactwo smaku, kształtu i aromaty na najwyższym poziomie. Idealne na słoneczny
poranek i pochmurne popołudnie. Natomiast na rodzinną uroczystość lub
nadchodzący weekend polecam wyborny deser bez pieczenia na spodzie z
wykorzystaniem herbatników od Dr Gerarda. Moi bliscy wprost przepadają za słodką
niespodzianką posypaną uprażonym słonecznikiem. Przepis dla zainteresowanych
poniżej.
Składniki:
·
220g maślanych herbatników w polewie
kakaowej Listki Dekorowane dr Gerard
·
90g roztopionego, przestygniętego masła
·
2 Kubki śmietany 30% 330ml.
·
2 serki mascarpone 250 g
·
1 łyżeczka cukru pudru
·
Szklanka ziaren słonecznika
Wykonanie:
Spód:
Do blendera przełożyć herbatniki w polewie kakaowej Listki Dekorowane
i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło
i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy
o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko
docisnąć.
Masa,
wykonanie:
Śmietanę
ubić z łyżeczką cukru pudru, jak zaczyna gęstnieć dodawać po trochu serek
mascarpone. Całość jeszcze chwilę ubijać do pożądanej konsystencji.
Ubitą
masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać. Posypać tartą czekoladą i
uprażonym na jednej łyżeczce masła
słonecznikiem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz