-400 g szpinaku mrożonego
-3 jajka
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki oleju
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mąki krupczatki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-600 ml śmietany kremówki 30%
-2 czubate łyżki cukru pudru
-3 łyżeczki żelatyny
-1/4 szklanki zimnej wody
-draże herbatniki w czekoladzie od Dr Gerard 1 szklanka
-600 g malin mrożonych
-500 ml wody
-2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania: szpinak rozmrażam, jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę, dodaję przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i odsączony, zmiksowany szpinak. Całość mieszam i wylewam na blaszkę (około 24/32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Maliny podlewam wodą i gotuję około 20 minut. Ściągam z ognia, cały czas mieszając, wsypuję galaretki i mieszam. Odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia. Żelatynę moczę w niewielkiej ilości wody, odstawiam do napęcznienia, następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową wykładam na zimny spód, rozkładam draże od Dr Gerarda (zanurzam w masie) i wykładam galaretkę z malinami. Podaję po całkowitym stężeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz