piątek, 23 kwietnia 2021

Baba wielkanocna, skąd się wzięła ta nazwa.

 Na święta Wielkiej Nocy gospodynie pieką pyszne ciasta, mazurki, placki oraz baby wielkanocne. 
Skąd wzięła się taka nazwa ciasta Baba wielkanocna.  Gdy byłam małą dziewczynką mieszkałam na wsi w górach.   Zawsze ciekawiło mnie czemu te starsze babcie są takie szerokie w biodrach. Po jakimś czasie dowiedziałam się, że one pod szeroką wierzchnią spódnicą  mają ubrane dwie, a nawet trzy halki mocno zbierane w pasie, obszyte pięknymi koronkami tak zwane spodki, po to, żeby być taką mocno  szeroką w biodrach.   Taki też kształt  szerokiej baby przyjęła babka wielkanocna. Babka wielkanocna zrobiona jest z mąki, drożdży, cukru, mleka, jajek i koniecznie upieczona w foremce wąskiej od góry szerszej od dołu. Musi być polana lukrem, albo czekoladą, lub chociaż posypana cukrem pudrem.  W czasie śniadania wielkanocnego na żadnym stole nie powinno zabraknąć baby wielkanocnej to już taka nasza tradycja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz