Na święta Wielkiej Nocy gospodynie pieką pyszne ciasta, mazurki, placki oraz baby wielkanocne.
Skąd wzięła się taka nazwa ciasta Baba wielkanocna. Gdy byłam małą dziewczynką mieszkałam na wsi w górach. Zawsze ciekawiło mnie czemu te starsze babcie są takie szerokie w biodrach. Po jakimś czasie dowiedziałam się, że one pod szeroką wierzchnią spódnicą mają ubrane dwie, a nawet trzy halki mocno zbierane w pasie, obszyte pięknymi koronkami tak zwane spodki, po to, żeby być taką mocno szeroką w biodrach. Taki też kształt szerokiej baby przyjęła babka wielkanocna. Babka wielkanocna zrobiona jest z mąki, drożdży, cukru, mleka, jajek i koniecznie upieczona w foremce wąskiej od góry szerszej od dołu. Musi być polana lukrem, albo czekoladą, lub chociaż posypana cukrem pudrem. W czasie śniadania wielkanocnego na żadnym stole nie powinno zabraknąć baby wielkanocnej to już taka nasza tradycja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz