W zdrowym ciele zdrowy duch, jak to się mówi. Polecam wam pyszny deser, który może urozmaicić wasze menu, i być dodatkiem do słodyczy Dr Gerarda draży czy herbatników. Deser jest prosty w przygotowaniu, i na pewno będzie każdemu smakował. Teraz taki okres,modny na szybkie bycie fit.
SKŁADNIKI:
Rogaliki
250 g mąki orkiszowej tortowej
125 ml śmietany 18%
25 g drożdży świeżych
0,5 kostki masła (można kupić jogurtowe lub śmietankowe – ma mniej kalorii)
1 jajko
cukier puder do posypania
Farsz
WYKONANIE
Wszystkie składniki na rogale razem zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy ciasto w czystą ścierkę, wsadzamy do miski i zalewamy zimną wodą (tak, żeby całe ciasto było przykryte) na 25 minut.
W międzyczasie możemy przygotować farsz (lub skorzystać z gotowego dżemu). Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej łyżeczkę masła klarowanego. Wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon, 1,5 łyżki syropu klonowego i słodzik, dokładnie mieszamy. Jabłka podsmażamy około 8 minut co jakiś czas mieszając.
Wracamy do ciasta: po wyjęciu z wody wyrabiamy i dzielimy na kilka części. Rozwałkowujemy (nie za cienko!) i kroimy w trójkąty.
Przy szerszym brzegu trójkąta nakładamy farsz, zawijamy formując rogale.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut (do złotego koloru). Można posypać cukrem pudrem.
Tak jak widać, prościzna, każdy da radę temu. Świętnie pasuje z herbatnikami z galaretką. Jak przygotowaliśmy pierwszy raz, nasze dzieciaki praktycznie zjadły całe od razu, i nie zostawiły nic na przyjście gości. Na szczęście żona miała pod ręką ciastka Pryncypałki i ciastka Pasja wiśniowe. Pamiętajcie aby odwiedzić profil https://www.facebook.com/drGerardPL/ , gdzie jest dużo informacji o naszych ulubionych słodyczach i konkursach i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz