wtorek, 20 kwietnia 2021

Kokos bardzo ważny owoc.

 

Kokos jest bardzo ważnym owocem, zawiera bardzo dużo potrzebnych dla człowieka witamin. Idealnie nadaję się do deserów wraz z słodyczami Dr Gerarda, mogą być herbatniki czy draże. Poza tym warto go jeść jeszcze z kilku innych powodów. Kokos zawiera mnóstwo dobroczynnych mikroelementów. Jest cennym źródłem żelaza, magnezu, cynku, sodu, wapnia i fosforu, a także witamin: C, E, K, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, niacyny i pirydoksyny. Znajdziemy w nim także dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Składniki te sprawiają, że orzechy kokosowe charakteryzują się nieocenionymi dla naszego zdrowia właściwościami. Ich spożywanie pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi i zapewni dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego, dzięki temu zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy i rozwoju chorób serca. Kokosy poprawiają również pracę mózgu i koncentrację, dlatego sprawdzą się świetnie jako element diety osób zmagających się z wysiłkiem umysłowym i przewlekłym zmęczeniem. Dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego z powodzeniem mogą gościć też w jadłospisie tych walczących ze zbędnymi kilogramami. Najlepszy jest świeży, to zdecydowanie najzdrowszy wybór. Świeże kokosy są coraz łatwiej dostępne w polskich sklepach i warto po nie sięgać. Woda kokosowa doskonale ugasi pragnienie i orzeźwi, a miąższ możesz wykorzystać do przygotowania wielu deserów, na przykład kokosanek czy puddingów, oraz do biszkopty z galaretką czy ciastka Pryncypałki. Pamiętajcie jeszcze o ciastka Pasja wiśniowe i Pamiętajcie aby odwiedzić profil https://www.facebook.com/drGerardPL/ , gdzie jest dużo informacji o naszych ulubionych słodyczach i konkursach i nie tylko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz