Ciasteczka czekoladowe i nie tylko.
Batoniki pryncypałkowo - daktylowe z budyniem z nasion chia. Możemy ten przepis znaleźć na stronie z przepisami dr Gerarda. Pyszne i zdrowe. Do ich przygotowania potrzebujemy daktyle, migdały oraz mleko kokosowe oraz oczywiście ciastka Pryncypałki. Polecam zajrzeć na tę stronę:
https://drgerard.eu/batonik-pryncypalkowo-daktylowy-z-budyniem-z-nasion-chia/
A do przygotowania ciasteczek czekoladowo kokosowych potrzebujemy:
30 dag mąki, sześć łyżek masła, pięć łyżek cukru,dwa jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do polewy czekoladowej będziemy potrzebowali:
10 łyżek masła, 10 łyżek cukru, 20 dag wiórków kokosowych, 20 deko mielonych orzechów laskowych, dwie tabliczki gorzkiej czekolady cukier waniliowy, pięć łyżek marmolady pomarańczowej. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na stolnicę wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy,i masło. Posiekać razem szybko, zagnieść ciasto. Uformować kulki i włożyć je na pół godziny do lodówki. W garnku rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy oraz dodajemy pięć łyżek wody. Dodajemy orzechy, wiórki kokosowe. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej masłem blaszce, nakuwać widelcem. Posmarować marmoladą pomarańczową ( można dać marmoladę śliwkową lub z innych owoców ) masą orzechowo kokosową. Pieczemy 30 minut. Ciastka kroimy na kwadraty a następnie w trójkąty. Rozpuszczamy czekolady w rondelku a następnie połową ciastka zanurzamy i oblewamy czekoladą. Pozostawiamy do zastygnięcia. Pozostaje delektować się smakiem ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz