piątek, 30 kwietnia 2021

Raz dwa trzy

 

    Dzisiaj wychodząc na zakupy spotykałam osoby, których bardzo dawno nie widziałam no i oczywiście idąc ktoś krzyczy babciu, babciu, myślę sobie jestem babciom ale wnusiu ma dopiero jedenaście miesięcy i nie woła tak. Obejrzałam się za siebie i spotkałam koleżankę ze szkoły podstawowej, ale radości było co nie miara. Po krótkiej wymianie słów zaprosiłam ją do siebie na piątkowe popołudnie, zaproszenie zostało przyjęte, ale nie miałam nic słodkiego do kawy. Wpadł mi w ręce szybki przepis na ciacho i przy tym dość prosty w wykonaniu. Nic mi innego nie pozostało tylko zakasać rękawy. Już wielokrotnie Dr Gerard przyszedł mi z pomocą ponieważ jego ciasteczka są niezawodne w każdej sytuacji kiedy chcę coś kolwiek szybciutko upiec. Miałam zamrożone porzeczki więc całość mi wyszła smaczna, kwaskowata nie za słodka. Jak ktoś nie lubi za słodkich ciast to polecam.

Składniki

-ciastka Pasja wiśniowa 

Nadzienie

-750 ml mleka

-100 g cukru

-2 budynie czekoladowe bez cukru

-500 g porzeczki czerwonej

Kruszonka

-150 g mąki pszennej 

-90 g masła

-20 g czekolady

-50 g cukru

-20 g kakao

Wykonanie

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastka. 

Przygotować kruszonkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną czekoladę połączyć z pozostałymi składnikami na kruszonkę i zagnieść. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki. 

Porzeczki rozmrozić, osuszyć. Odstawić na bok. Ugotować budyń, 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniem. Resztę mleka z cukrem zagotować . Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń zgęstnieje. 

Na ciastkach rozłożyć porzeczki, zalać ciepłym budyniem, posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika na 15 minut w 180 stopni aż kruszonka się zarumieni. 

Pychotka, mówię wam zajadałyśmy się z koleżanką i wspominałyśmy wszystkich z naszej klasy. Tak nam wchodziło to ciasto że lepiej nie mówić😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz