W tym tygodniu mój syn obchodził okrągłe urodziny, z synową postanowiłyśmy zrobić mu niespodziankę, balony plus dekoracja stołu i oczywiście menu dla gości. Ja wzięłam na siebie upieczenie dużego tortu, ponieważ musiał starczyć na trzy dni, bo tak się rozłożyli goście a że cała rodzinka lubi słodycze bo to same łasuchy to musiało być również dodatkowo ciasto. Dla nas żadna uroczystość nie może się obejść bez ciasta. To że tak zwane konkrety do jedzenia są zawsze to ciasto musi być. Tort zrobiłam z truskawkami i borówkami a za to ciasto było cytrynowcem.
Składniki
-herbatniki cytrynowe Dr Gerarda
Masa cytrynowa
-1 1/2 szklanki zimnej wody
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki soku z cytryny
-2 budynie waniliowe
-3/4 szklanki zimnej wody
-1 kostka masła
Masa śmietanowa
-500 ml śmietany 36%
-2 op. cukru waniliowego
-5 łyżek gorącej wody
-2,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo
-draże Dr Gerarda
-3/4 szklanki cukru pudru
-sok z cytryny
Spód blaszki wykładamy najlepszymi herbatnikami cytrynowymi Dr Gerarda. Następnie robimy masę cytrynową.
Półtorej szklanki zimnej wody razem z cukrem i sokiem z cytryny zagotować. W 3/4 szklanki wody rozpuścić budynie waniliowe. Następnie budynie wlać na gotującą się wodę z cytryną. Lać powolutku i dokładnie, energicznie mieszać żeby masa się nie ścięła. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Kiedy masa będzie gęsta zestawiamy z ognia i dodajemy masło, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki. Dodając masło energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Następnie taką gorącą masę wylewamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa cytrynowa będzie schłodzona i ścięta, robimy masę śmietanową. Ubijamy 500 ml śmietany 36%. Pod koniec ubijania dodajemy 2 cukry waniliowe. Dalej ubijamy tak, aby śmietana zrobiła się sztywna. Następnie w 5 łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę i gorącą dodajemy do śmietany , którą ciągle ubijamy. Po dodaniu żelatyny miksujemy jeszcze przez chwilkę. Taką masę wykładamy na masę cytrynową. Na masie śmietanowej układamy herbatniki Dr Gerarda jeden obok drugiego, dość ciasno. Następnie robimy lukier cytrynowy i dokładnie polewamy wszystkie herbatniki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, tak aby herbatniki zmiękły pod wpływem lukru i masy. Na urodzinach wszyscy zajadali się tym pysznym ciastem a i tort wyszedł niczego sobie !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz