piątek, 30 kwietnia 2021
Wartości żelatyny
„Wartości żelatyny „
Zastosowanie żelatyny
Na wstępie krótko zarysowaliśmy bogate zastosowanie żelatyny, jednak chcielibyśmy bliżej się temu przyjrzeć. Żelatyna ma szerokie zastosowanie zarówno w domowych kuchniach, jak i przemyśle spożywczym. Gospodynie domowe najczęściej używają jej do przygotowywania słodkich deserów, takich jak np. galaretki z owocami, a także do pysznych galaret mięsnych, np. z bulionu i mięsa drobiowego. Żelatyna jest tak chętnie stosowana, ponieważ przygotowanie potraw z jej udziałem jest bardzo proste. Jeśli chodzi o przemysł spożywczy, żelatyna jest tu wykorzystywana jako środek żelujący m.in. w produkcji jogurtów, serów, słodyczy i konserw. W przypadku jogurtów żelatyna nie tylko poprawia ich konsystencję, ale podnosi również walory smakowe.
Wpływ żelatyny na funkcjonowanie organizmu
Liczne badania udowodniły, że żelatyna jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Musimy tylko pamiętać, że trzeba spożywać ją z umiarem. Jeśli do przygotowanych z udziałem żelatyny galaret nie dodamy tłustych dodatków, danie będzie lekkostrawne. Jest więc bezpieczna dla wszystkich, nawet tych, którzy zmagają się z chorobami układu pokarmowego.
Zastosowanie żelatyny w diecie odchudzającej
Żelatyna jest bezpieczna dla zdrowia i zawiera duże ilości białka, dzięki czemu może być składnikiem takich diet, jak niskowęglowodanowa, niskoglikemiczna czy proteinowa. Żelatyna ma bardzo niską wartość energetyczną, dlatego możemy spożywać ją, nie martwiąc się o sylwetkę.
– Smaczny i dietetyczny deser możemy przygotować na bazie żelatyny, wykorzystując owocową herbatę lub świeżo wyciśnięty sok rozmieszany z wodą, do tego typu dań doskonale nadają się również świeże lub mrożone owoce. Wykorzystać możemy także mleko, które w połączeniu z żelatyną i chudym serkiem homogenizowanym da nam dietetyczny sernik na zimno
Sernik na zimno z wykorzystaniem galaretek i biszkoptów dr Gerard.
Spód:
• ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
Masa serowa:
• 800 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa)
• 80 g cukru pudru
• 2 opakowania galaretki (dowolnej, u mnie truskawkowej)
• 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)
Dekoracja:
• 1 opakowanie galaretki w kolorze zielonej (np. agrestowa, winogronowa)
• 500 g zielonych, bezpestkowych winogron (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 250 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
4. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
5. Masę serową wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
6. W międzyczasie przygotować galaretkę do dekoracji według przepisu na opakowaniu, ale w 450 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
7. Winogrona umyć, osuszyć i oberwać z gałązki. Ułożyć na stężałej masie serowej i zalać lekko tężejącą galaretką.
8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (lub noc), aby dobrze stężało.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz