piątek, 30 kwietnia 2021
Kokos
„Kokos”
Palma kokosowa pochodzi z południowo – wschodniej Azji. W takcie odkryć archeologicznych dowiedziono, ze kokosy rosną na ziemi od 15 milionów lat. Palma kokosowa jest najbardziej rozpoznawalną palmą, która rośnie wzdłuż tropikalnych brzegów mórz i oceanów.
Owoce palmy kokosowej czyli właśnie kokosy, to pestkowce. Owoc kokosa ma cienką skórkę, koirę (brązowe włókna) i zdrewniały endokrap tworzący pestkę, czyli właśnie orzech kokosowy.
Wartości odżywcze kokosa
Kokos zawiera wiele nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów. 100 g kokosa to 352 kalorii. Kokos jest cennym źródłem żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sodu, i cynku.
W kokosie znajdziemy także cenne witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K.
Kokos jest dobrym źródłem błonnika. Kokos zawiera 70 proc. tłuszczów, 14 proc. węglowodanów oraz 7 proc. białka.
Proponuję zrobić sernik na zimno z mleczkiem kokosowym i z ciastkami kruchymi dr Gerard.
• 160 g kruchych ciasteczek czekoladowych dr Gerard
• 30 g masła
MASA KOKOSOWA
• 400 ml mleka kokosowego
• 200 g wiórków kokosowych
• 150 g cukru pudru
• 30 g cukru wanilinowego
• 3 łyżki likieru kokosowego lub Malibu
• 2 łyżki żelatyny
• 500 g serka mascarpone (lub pół na pół z twarogiem sernikowym)
POLEWA CZEKOLADOWA
• 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
• 2 łyżki oleju roślinnego
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
SPÓD
• Ciasteczka pokruszyć (w melakserze lub w misce tłuczkiem). Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm i uklepać.
MASA KOKOSOWA
• Do rondelka wlać mleko kokosowe z puszki i podgrzać. Gdy zacznie się gotować dodać wiórki kokosowe, wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. 5 - 10 minut. Sprawdzać czy wiórki nie przywierają do dna, w razie potrzeby zamieszać.
• Odstawić z ognia, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, likier kokosowy i wymieszać. Zostawić pod przykryciem.
• Żelatynę wsypać do małego rondelka, wlać 3 łyżki wody i zostawić do namoczenia na około 10 minut. Następnie dodać jeszcze 3 łyżki wody i mieszając rozpuścić wszystko na malutkim ogniu uważając aby nie zagotować żelatyny.
• Do przestudzonej masy kokosowej dodać ubity serek mascarpone (ok. 3 minuty ubijania aż będzie puszysty) i wymieszać. Dodać żelatynę, ale nie bezpośrednio - najpierw dodać kilka łyżek masy kokosowej do żelatyny za każdym razem mieszając, dopiero później dodać to do masy kokosowej i dokładnie wymieszać.
• Wyłożyć do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia (minimum 3 godziny).
POLEWA CZEKOLADOWA
• Obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i polać roztopioną oraz ostudzoną czekoladą z dodatkiem oleju, rozprowadzić polewę po powierzchni oraz bokach, wygładzając ją nożem. Odczekać przed pokrojeniem aż polewa zastygnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz