Ostatnio przeglądałam czasopisma kulinarne , które kiedyś bardzo lubiłam zbierać i tam znalazłam bardzo fajny przepis na włoskie tiramisu. Przepis ten podawała pani, która właśnie wróciła z Włoch. Pisała, że właśnie tam najczęściej korzystała z tego przepisu, gdyż państwo u których mieszkała ciągle prosili o to ciasto.
Ja postanowiłam, że zrobię to ciasto na naszych polskich ciastkach herbatnikach od Dr Gerarda.
Składniki-1 paczka ciastek herbatników Dr Gerarda
-10 dkg śmietany kremówki
-łyżka cukru
-łyżka likieru amaretto
-pół szklanki mocnej kawy z ekspresu
-25 dkg twarożku śmietankowego
-1/2 łyżeczki kakao
-herbatnikowe draże Maltikeks Dr Gerarda
Przygotowanie
Kremówkę ubić z cukrem dodać 4 łyżki kawy i likier. Cały czas mieszając dodawać po łyżce twarożku.
Masę przełożyć do miski i schłodzić, od czas do czasu mieszając delikatnie trzepaczką.
Krem powinien stężeć, ale nie zastygnąć.
Dno foremki wyłożyć połową ciastek herbatników Dr Gerarda.
Dokładnie skropić mocną kawą, tak, aby były dobrze nasączone. Połowę tężejącego kremu wyłożyć na ciastka, przykryć resztą ciastek herbatników Dr Gerarda, dobrze nasączonych kawą i drugą połową kremu.
Przygotowanie
Kremówkę ubić z cukrem dodać 4 łyżki kawy i likier. Cały czas mieszając dodawać po łyżce twarożku.
Masę przełożyć do miski i schłodzić, od czas do czasu mieszając delikatnie trzepaczką.
Krem powinien stężeć, ale nie zastygnąć.
Dno foremki wyłożyć połową ciastek herbatników Dr Gerarda.
Dokładnie skropić mocną kawą, tak, aby były dobrze nasączone. Połowę tężejącego kremu wyłożyć na ciastka, przykryć resztą ciastek herbatników Dr Gerarda, dobrze nasączonych kawą i drugą połową kremu.
Posypać kakao, i drażami Maltikeks Dr Gerarda, i następnie wstawić do lodówki na 40 minut.
Polecam ten pyszny deser i życzę smacznego.
Polecam ten pyszny deser i życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz