Nadchodzi wielkimi krokami majówka, oby było tylko ciepło. Z tego też względu trzeba pomyśleć co przygotować do menu. Musi być coś na grilla musi być też coś słodkiego no i napoje też się przydadzą. Ja pomyślałam nad sernikiem, który powinien nazywać się "marzenie". Powstał z połączenia sernika z bananami, bitą śmietaną i masą kajmakową. Na delikatnym spodzie z biszkoptów z galaretką od Dr Gerarda z czapą bitej śmietany udekorowany drażami Dr Gerarda. Smakuje wspaniale i nie jest przesłodzony. Bardzo polecam na nadchodzący weekend.
Składniki
-120 g biszkoptów z galaretką Dr Gerarda
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wyłożyć biszkopty bardzo dokładnie.
Składniki na masę serową
-500 g zmielonego twarogu
-250 g serka mascarpone
-2/3 szklanki cukru
-4 jajka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 puszka masy kajmakowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka zmiksować lub dobrze roztrzepać. Dodać cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksować do otrzymania bezgrudkowej masy serowej. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Masę serową podzielić na dwie części, jedna ok. 100 g lżejsza. Do tej lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej ( pozostałą część odłożyć ), zmiksować do połączenia.
Piekarnik rozgrzać do temp.170 stopni C. Na biszkoptowy spód wylać masę serową kajmakową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 30 minut. Otworzyć piekarnik wyjąć formę i na górę wyłożyć białą masę sernikową (ostrożnie!), wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec dalej ok 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.
Po wystygnięciu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz